Ljekarne uvode strožiji režim

28

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izjavila je da je do petka navečer detektirano više od 50 osoba koje su ušle u ljekarnu po lijekove na recept i prekršile mjeru samoizolacije. Iz istog razloga Hrvatski nacionalni krizni stožer omogućio je provjeru epidemiološkog statusa svih pacijenata u centralnom informacijskom zdravstvenom sustavu.

Ana Soldo komentira: „Samo u petak u jutarnjim satima u zagrebačke ljekarne ušlo je 18 ljudi koji su prekršili mjeru samoizolacije i time izravno ugrozili ostale pacijente i djelatnike ljekarni. Kompromitiranjem rada samo jedne ljekarne u ovim uvjetima, dovodi se u pitanje opskrba pacijenata neophodnim lijekovima, odnosno pojačava se pritisak na i gužve u drugim ljekarnama. U koordinaciji s Kriznim stožerom omogućeno nam je da od subote 21. ožujka uvidom u zdravstvenu iskaznicu pacijenta provjerimo je li mu određena mjera samoizolacije.“

Građani će od sada prije ulaska u ljekarnu ustupiti svoju zdravstvenu iskaznicu djelatniku, koji će spajanjem na centralni informacijski zdravstveni sustav provjeriti epidemiološki status osobe. Ukoliko se utvrdi da je osobi dodijeljena mjera samoizolacije, ista osoba će trebati napustiti ljekarnu zbog zaštite zdravlja i sigurnosti svih građana. Ukoliko pak u ljekarnu po lijekove za osobu u samoizolaciji dolazi njezin bližnjii i ta osoba jednako tako mora dati na uvid svoju zdravstvenu iskaznicu.

“Ove dodatne mjere zaštite odlučili smo uvesti jer će ljekarne raditi cijelo vrijeme provođenja epidemioloških mjera i biti na usluzi svima građanima i u najtežim situacijama. Kao zdravstveni radnici koji sve svoje snage ulažu da budu na usluzi svojim pacijentima, dužni smo brinuti se o njima i zaštititi ih od potencijalne zaraze. Apeliramo na sve, budite odgovorni i zajedničkim snagama zaštitimo zajednicu od širenja epidemije. Molimo vas da prihvatite nove mjere koje smo uveli da zaštitimo vas, ali i nas koji moramo ostati do kraja na usluzi građanima”

Komentari