Lista za Rijeku: Jesu li izbori u vrijeme locdowna regularni?

21

Povodom današnjeg ulaska Primorsko-goranske županije u lockdown i najavljenog raspisivanja lokalnih izbora, Lista za Rijeku oglasila se priopćenjem u kojem postavlja nekoliko relevantnih pitanja. Njihova pitanja donosimo u nastavku:

Primorsko-goranska županija nalazi se u dvotjednoj karanteni kada je, između ostalog, funkcioniranje institucija svedeno na najnužniju mjeru, a okupljanje građana zabranjeno. S obzirom na činjenicu da se u za par dana očekuje raspisivanje izbora za tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, a da potom slijedi odvijanje propisanih radnji na njihovoj provedbi zaključno s izborima 16. svibnja, tražimo od županijskih i državnih institucija zaduženih određivanje mjera epidemiološke zaštite hitne odgovore na nekoliko pitanja:

1) Ukoliko zbog zakona nije moguće odgoditi izbore, što će se učiniti da zbog epidemioloških mjera budu osigurani pošteni uvjeti natjecanja za sve političke grupacije koje budu sudjelovale na izborima?

2) U kakvim će se uvjetima prikupljati potpisi, koji traže kontakt s ljudima, ako u tom trenutku budu na snazi sadašnje restriktivne mjere u Primorsko-goranskoj županiji?

3) Budu li sadašnje epidemiološke mjere u Primorsko-goranskoj županiji  morale biti produljene, u kakvim će se uvjetima moći odvijati službena predizborna kampanja?

Ove odgovore tražimo što prije, jer izvanredne okolnosti u kojima će se održati lokalni i regionalni izbori svakako će utjecati na to tko će u naredne četiri godine upravljati općinama, gradovima i županijama, i svakako ne bi bilo u demokratskom duhu da ključni činitelj koji će odlučivati o njihovom ishodu bude epidemija.

Komentari