Liječnici reanimirali dijete, a nad njim se molio šaman. Roditeljima prijeti 15 godina zatvora!

150

Roditelji dječaka koji je u srijedu umro u Puli jutros su dovedeni pred suca istrage. Određen im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Zbog svega se oglasio se i DORH: “Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo. Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08).”

Nakon što su roditelji privedeni na ispitivanje, kazali su da se ne osjećaju krivima za smrt djeteta. Ako im se na sudu dokaže krivnja, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 15 godina zatvora.

Dječaku se stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć. “Dijete je reanimirano u kolima hitne pomoći. Na tren se uspostavio puls ali, nažalost, dijete ipak nismo uspjeli spasiti”, rekla je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić za Glas Istre. Majka je Hitnu pomoć pozvala kad je dijete prestalo disati. Reanimacija je započela već u njihovoj kući, a nastavljena je u bolnici. Hitna pomoć je pozvana kad je 15-godišnjak već bio klinički mrtav, piše Glas Istre u današnjem izdanju novina. Navode i da je tijekom reanimacije nad njim molio šaman. Dijete je nakratko stabilizirano, ali stanje mu se opet pogoršalo i nakon nekoliko sati dječak je umro.

Preminuli dječak je pohađao prvi razred pulske Gimnazije, na kojoj je danas izvješena crna zastava.

L.B.

Komentari