Liječnici i sestre koji se odbiju cijepiti ili testirati mogli bi dobiti – izvanredne otkaze: “To je već uređeno zakonom”

60

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju covid-potvrdu, nisu preboljeli bolest ili odbiju raditi test na Covid-19, od 1. listopada neće moći ući u ustanovu u kojoj rade, smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će dobiti izvanredni otkaz, doznaje Jutarnji list.

Iz Vlade su za Jutarnji list kazali kako su radni odnosi već definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja covid-potvrda. Covid-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja, kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz Vlade.

To potvrđuje i profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac, koji smatra kako je ovakvo uvođenje sankcija moguće i kako bi to trebalo biti uređeno zakonom. “Stava sam da bi to trebalo biti uređeno zakonom, i to bi bila najbolja opcija. No, s obzirom na to da je Stožer civilne zaštite ovlašten za donošenje odluka koje u ovom trenu imaju snagu kao zakon, sigurno se takva penalizacija može uvesti” – kaže Gotovac za Jutarnji list.

L.B.

Komentari