Labinjanu hidraulične škare odrezale šaku, nakon šestosatne operacije na Sušaku miče prstima!

41

Sreću u nesreći imao je Dražen Bužan iz Labina, jer je tri sata nakon što su mu hidraulične škare u zglobu prerezale lijevu šaku, hitno prevezen u KBC Rijeka. Na Sušaku ga je dočekao tim liječnika predvođen primarijusom Ivanom Kirinom. Nakon gotovo šesterosatne operacije Draženu su riječki liječnici uspjeli spojiti šaku na ruku, a tjedan dana nakon nesreće, Dražen već pomiče prste i zglob, piše Martina Pauček Šljivak za Index.hr.

“Bilo je to prošlog petka, normalan radni dan, obavljali smo svoj posao kad se oko 13 sati zaglavio lim na hidrauličnim škarama za lim. Nagnuo sam se kako bi ga izvadio, no kako sam se nagnuo, tako mi je noga stala na papučicu i pokrenula te škare koje su mi prerezale šaku i odvojile je od ruke. Nije bilo krvi, ničega, kao da mi se ništa nije desilo, čak me ništa nije ni boljelo. Meni je odmah u glavi proletjela misao: ‘Ostao sam bez šake, nema pomoći’”, rekao je Bužan za Index.

Srećom, kolege  su reagirali brzo i pribrano. Odvezli su Dražena na  Hitnu, zamotali su šaku, pospremili je u vrećicu i dovezli u KBC Rijeka gdje ga je odmah dočekao tim liječnika spreman za operaciju koja je  započela oko 16:15 sati, a završila oko 22:15 sati.

Bužan se, kazao je, osjeća, kao da se drugi puta rodio, ovakvom se ishodu nije nadao.

Prof. Miljenko Kovačević, predstojnik Klinike za kirurgiju riječkog KBC-a ponosan je na tim svoje klinike koji je izveo operaciju te objasnio o kakvoj se o teškoj i zahtjevnoj operaciji radi.

50-godišnjem pacijentu je amputirana cijela šaka i prošlog petka mu je u operaciji koja je trajala 6 sati s uspjehom prišivena natrag na ruku. Riječ je o kompliciranom zahvatu jer su mu se morale spojiti i kosti i krvne žile te živci i tetive. Izrazito zahtjevan posao koji je izveo tim predvođen primarijusom Ivanom Kirinom, dr. Marinom Marinovićem te plastičnim kirurgom dr. Ivanom Sebaherom i anesteziolozima je izveo ekstremno zahtjevan zahvat”, rekao je za Index prof. Kovačević istakavši kako  njihova ustanova od početka 80-ih godina bavi mikrokirurgijom krvnih žila i jako su, navodi, uspješni u tome. Podsjetio je i na prof. Žarka Tomljanovića koji je počeo s takvim zahvatima reimplantacije i mikrokirurgije krvnih žila.

Draženu Bužanu slijedi oporavak, potom fizikalna terapija nakon koje će se vidjeti u kojem će se opsegu moći služiti šakom, rekao za Index.hr.

Podsjećamo na tek neke od iznimno zahtjevnih i uspješnih operacija. Primarijus Kirin, inače mnogima poznato lice iz saborskih klupa, 2009. godine spasio je mladiću, 28-godišnjem motociklisti lijevu ruku. U stravičnoj nesreći u blizini tunela Sv. Kuzma mladić je ostao bez lijeve podlaktice koja mu je uspješno prišivena.
U sudaru 2011. godine  mladić izgubio podlakticu koja mu je uspješno prišivena u KBC Sušak.

 

 

 

Komentari