Koronaškola – Ne mogu se raditi dva posla, a biti plaćen samo jedan

21

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod organizirao je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prosvjed se održava pod nazivom „Koronaškola“, a govorile su učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školu u Đulovcu, Željka Kollert, nastavnica razredne nastave u OŠ Rapska Gordana Kovač Bluha, defektologinja u Centru za autizam Tanja Biloglav, spremačica u OŠ Vukomerec Smilja Petrina i ravnatelj Sindikata Preporod Željko Stipić.

Nastavnici su na prosvjedu istakli jedan od osnovnih problema u koronaškoli – rade prijepodne u školi, a poslijepodne online: “Oni sve teže mogu udovoljiti toj obvezi koja im je stavljena. Svaki rad bi trebao biti reguliran. Ovdje je to i manji problem, veći je što nastavnici ne mogu kvalitetno raditi jer su preopterećeni,” istaknuo je čelnik sindikata Preporod. Drugi problem je što se nastavnicima u samoizolaciji smanjuje plaća za otprilike dvije trećine. Treći problem je refundacija osobnih troškova. Naime, nastavnici sve više rade od kuće, koriste vlastita računala i sami plaćaju Internet. Naposljetku, tu je i problem zapošljavanja čistačica.

“Posao ne trpi jer nikada ne trpi – ali mi trpimo. Da, u koronaškoli nema života, ima rad, rad i samo rad. Na naša pitanja se ne odgovara i zato smo danas na mjestu na kojem bismo trebali dobiti odgovor. Prvo pitanje je paralelni rad – radi se u školi, dođe se doma, radi se iz kuće. Sve dvostruko. Rade se dva posla, a plaćen je samo jedan. Učinak je slab, a zaostaci nisu nadoknađeni. Porasli su troškovi, trebalo je nabaviti računala i ojačati mrežu. Rekli su nam javno i u više navrata obećali da ćemo dobiti prijenosna računala. Rekli su da ćemo ih dobiti. Gdje su pare? Pardon, gdje su laptopi? Imamo situaciju, i to ozbiljnu situaciju. Premda smo navikli koristiti svoj internet i svoj mobitel i svoje laptope i svoj benzin, ne želimo se s time miriti. Ne tražimo nešto što nam ne pripada, tražimo da nam se plati trošak,” istakli su iz sindikata.

Željka Kollert naglasila je: “Nakon što odradimo nastavu u školi, nastavljamo s nastavom na daljinu. Paralelni rad nema radno vrijeme, uvijek smo tu i za učenika i za roditelja. Rad u školi, rad kod kuće, rad s učenicima, rad s roditeljima. Primorati nas na ovakav rad raznim preporukama može samo Ministarstvo. Ne mogu se raditi dva posla, a biti plaćen samo jedan.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić zaključio je: „Prvi je problem paralelnog rada. To nije bilo problem kad je učenika malo, ali sad je taj broj velik. U ovoj situaciji od te obveze treba odustati – trpi i rad u razredu i onaj izvan razreda. Drugi problem je odlazak na bolovanje. Oko 700 ljudi je zaraženo koronavirusom, ali jednak broj ih je u samoizolaciji. Ne smije se dogoditi da bilo koji radnik zbog toga što se bez svoje krivnje razbolio ostane bez dijela plaće. Ne tražimo mnogo, već želimo da se pravila jednako primjenjuju na sve radnike. Neka vas korona zaobiđe. Ostanimo zdravi,“ prenosi Index.

Komentari