Konačno! Uvodi očinski dopust! Plaćat će ga država u visini pune plaće

69
otac

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade.

Naime, novim nacrtom prijedloga Zakona predviđeno je uvođenje očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih dana. Ujedno, naknadu tijekom dopusta će u potpunosti podmirivati država, a ona će odgovarati očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita.

Hrvatska – među rijetkim državama koje nemaju definiran očinski dopust

Bitno je napomenuti da dopust neće biti obvezan, već dobrovoljan, a moći će se iskoristiti u periodu isključivo nakon rođenja djeteta. Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500 kuna, no naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista – veoma niskih 2328,20 kuna mjesečno.

Zadani rok za početak primjene je 2. kolovoza ove godine. Direktiva propisuje da broj zajamčenih plaćenih dana očinskog dopusta ne smije biti manji od deset, a visina naknade ne smije biti niža od one koja je nacionalnim zakonodavstvom propisana tijekom bolovanja. Država će za to izdvojiti oko 50 milijuna kuna godišnje.

Hrvatska je među rijetkim državama u EU koje još uvijek nemaju definirani očinski dopust. Ujedno, uvest će ga u zadnji tren i to u najmanjem mogućem trajanju. Primjerice, Slovenija očinski dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna…, donosi Jutarnji list.

L.B.

Komentari