Kompletna tranša Moderninog cjepiva ide u potresom pogođena područja

25

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ gdje je kazala kako su područja pogođena potresom prioritet za cijepljenje. Stoga, kompletna tranša Moderninog cjepiva ide upravo u to područje. “Jako je važno da se ljudi cijepe na tom području”, kazala je Markotić.

Ujedno, upozorila je na opasnost od većeg broja zaraza s obzirom na to da je u Sisačko-moslavačkoj županiji bila uzlazna krivulja upravo uoči potresa. Potres i blagdanski dani utjecat će na sve zemlje pa tako i na Hrvatsku, naglasila je Markotić. “Skoro tjedan dana vidimo važnu i značajnu tendenciju pada broja hospitaliziranih i onih na respiratorima, što je dobro i za zdravstveni sustav koji je bio dosta prenapregnut zadnjih tjedana”, ustvrdila je Markotić.

Ipak, istakla je da količina cjepiva potrebna za Sisačko-moslavačku županiju nije tako velika da bi značajno pomaknula planirane termine. Što se tiče nuspojava, Markotić je komentirala: “Dakle, onih koje će se pojaviti odmah iza cijepljenja, osim nekih alergija, nema. Bitno je pratiti da ne bi kasnije bilo nekih značajnijih nuspojava, ali čini se za sada da vjerojatno neće biti.”

Komentari