Kinezi se vratili u 3. maj, slijedi sastanak s ministrom Horvatom

19
3. maj

Nakon što je uoči Praznika rada kinesko izaslanstvo posjetilo Uljanik i 3. maj kako bi se preispitala mogućnost suradnje s kompanijom China Shipbuilding Industry Corporation, kineski su se predstavnici vratili u Kinu, a sudbina hrvatskih brodograđevnih tvrtki ostala neizvjesna.

Kineska delegacija sada se vratila u Hrvatsku, točnije u Rijeku i posjetila 3. maj. Zanimaju ih tehničke mogućnosti i projekti koje je 3. maj radio u zadnjih deset godina. U tom se području 3. maj može pohvaliti s nagradama za idejna ili tehnička rješenja 27 brodova.

Nakon posjeta s kineskim će izaslanstvom ministar gospodarstva Darko Horvat, kako je najavio, održati koordinacijski sastanak.

Predsjednik Sidikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da nema potrebe da bude uključen u razgovore jer su došli uglavnom projektanti. No apelirao je na Vladu da pravovremeno reagirakako bi se sklopio dogovor s vlasnikom nezavršenog broda za prijevoz rasutih tereta (novogradnja 733) iz kanadske tvrtke Algoma, koji iskazuje interes da se njegovi brodovi završe u 3. maju, a time bi državi bilo vraćeno 20 milijuna dolara.

Tada bi Nadzorni odbor trebao dobiti još jednog člana jer su nakon ostavki u Nadzornom odboru 3. maja ostala samo dva člana. Prema Šoljićevim riječima, otkaze je do sada dobilo oko 200 radnika, koji su bili raspoređeni u službe nabave, prodaje i u tehničkom uredu.

Komentari