Kinezi rade u Hrvatskoj na crno!

14

Državni inspektorat od početka turističke sezone pojačano provodi nadzor ugostiteljskih objekata, trgovina pa i gradilišta. Tako je kontrola došla i do gradilišta Pelješkog mosta, gdje ih je dočekalo iznenađenje.

Inspekcija rada zatekla je deset državljana NR Kine bez valjanih radnih dozvola, zbog čega su privedeni na Prekršajni sud u Metkoviću i novčano kažnjeni. Sankcioniran je i njihov poslodavac, tvrtka “China road and bridge corporation” (CRBC), koja izvodi radove na ovom infrastrukturnom objektu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kazne za rad na crno odnose se kako na domaće tako i na strane državljane. Prekršaj je počinio poslodavac koji koristi rad stranca protivno odredbama Zakona o strancima, kojima je utvrđena obveza ishođenja poslovne ili radne dozvole. Takav je slučaj utvrđen prilikom kontrole Kineza na Pelješkom mostu.

Prema Zakonu o strancima poslodavac bi mogao platiti kaznu od 50 do 100 tisuća kuna za svakog kineskog radnika koji je obavljao posao na crno. I stranac bez radne dozvole može se kazniti novčanom kaznom od sedam do 10 tisuća kuna. Stoga će tvrtka CRBC morati platiti najmanje 500 tisuća kuna kazne. 

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska potvrdila je da su radnici upućeni na Prekršajni sud te su im oduzete putovnice kao mjera osiguranja. No napomenuli su da nije bilo nikakvih privođenja kineskih radnika koji nemaju radnu dozvolu.

 

Komentari