Promocija projekta „Na kraju posoli s malo cukra“ organizirana je 2. svibnja 2025. u 1. paškom magazinu soli, na mjestu gdje tradicija živi u svakom kamenu, u svakom zrnu soli, i u svakoj čestici zraka koji se udiše. Posjetitelji su, zajedno s organizatorima, proslavili ljepotu i bogatstvo otočne tradicije – kroz ono što svi vole, a to su slastice koje pričaju priču o bogatoj i zanimljivoj baštini.
„Ono što ćemo vam danas predstaviti nisu samo okusi naše prošlosti, već i trud i entuzijazam naše budućnosti. Ovaj događaj rezultat je projekta Srednje škole Bartula Kašića u Pagu i Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru, na kojem su marljivo radili učenici ugostiteljskog i grafičkog usmjerenja.“ – najavila je ravnateljica SŠ B. Kašića Marija Pećirko.
Veliki doprinos kvaliteti projekta dali su upravo učenici i nastavnici Prirodoslovno-grafičke škole koji su dizajnirali i izradili ambalažu za slastice na čemu im je paška škola iskreno zahvalna, a posebno kolegicama – ravnateljici Anamariji Ivković i nastavnici Kristini Erlić! Naime, u školama rade stručnjaci koji samozatajno prenose učenicima svoja najbolja znanja i vještine tako da je suradnja među školama uvijek jamac da će iz toga proizići nešto jako dobro.
Učenici ugostiteljskog usmjerenja iz Paga su, pod vodstvom svojih mentora, istraživali, pripremali i s puno ljubavi oživjeli neke od najljepših slastica otoka Paga – poput paškog pandešpanja, laganog biskvita koji se generacijama posluživao u svečanim prilikama, te štrudela od skute -on spaja ono najbolje s otoka – pašku skutu, nježnu i blagu, zamotanu u tanko, ručno razvučeno tijesto. To je kolač koji miriše na proljeće, na trud i ljubav koju domaćice unose u svaki pokret. Osim ovih svima poznatih slastica, učenici su izradili i kekse koje su nazvali jednostavno – paški keksi, a odlikuje ih prhkost ali i specifičnost izgleda (imaju otisak paške čipke, paškog mosta ili samog otoka Paga) te arome otočnog samoniklog bilja (slavuje, lavande i smilja).
Slastica koja se „pojavila“ tijekom samog projekta je i lightmotiv ove promocije, a to je paški bucolaj! Recept za ovaj kolačić otkriven je u staroj bilježnici recepata jedne paške obitelji, a u školu ga je donijela i s učenicima prvi put izradila vanjska suradnica Dragica Fabijanić. Zbog specifičnih i, nekada rijetko dostupnih, sastojaka, bucolaj se pravio samo za velike blagdane, a posebno za Božić. Tada se dijelio djeci koja bi svojim dobrostojećim kumovima došla čestitati božićne blagdane, a oni bi ih darivali upravo bucolajem. Tako je nastala i paška izreka „Ki ima kuma, ide kolacići“ koju smo iskoristili i kao moto projekta.
“Za cijelo vrijeme trajanja projekta, kroz proteklih šest mjeseci, s učenicima u Pagu vrijedno su radili voditeljica projekta Teuta Dragoslavić, Ivana Holubec Škunca koja im je pomogla osmisliti i izraditi paške kekse te strukovni nastavnici Teo Bukša i Ivan Cimperman bez kojih sve naše gastro priče ne bi bile moguće.
Pridruženi partneri, tj. oni koji su podržali ovaj projekt su TZ općine Kolan koja je uvijek dobar partner, a posebno kad je riječ o tradicionalnoj gastronomiji, te restorani Na Katine i Na Tale koji su nam ustupili svoje prostore za održavanje radionice.
Zahvaljujemo i TZ grada Paga koja je s nama od početaka te nam pomaže svojom logistikom i velikom podrškom. Od srca zahvaljujem direktorici Vesni Karavanić na prilici da promociju održimo u sklopu paških gastro dana koji promoviraju naš najpoznatiji dugogodišnji projekt Pag na meniju a na koji se naslanja i ovogodišnja priča o tradicionalnim slasticama.
Projekt „Na kraju posoli s malo cukra“ nastao je u sklopu Javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam 2024.“ Ministarstva turizma i sporta koje je projekt u potpunosti financiralo (isto kao i prethodne dvije faze projekta „Pag na meniju“ Srednje škole Bartula Kašića Pag).
Ovim putem pokazujemo kako tradicija ne mora ostati u prošlosti – ona može biti nadahnuće za nove generacije, koje je čuvaju i prenose dalje, kroz znanje, praksu i ljubav prema vlastitim korijenima”, stoji u priopćenju.












Komentari