KBC Rijeka slavi značajnu obljenicu

152
kbc rijeka

Već od 60-ih godina prošloga stoljeća počelo se razmišljati o objedinjavanju bolničkog zdravstva na širem području riječkoga prstena. Razlozi za ovu integraciju bili su neadekvatnost postojeće organizacije medicinskih službi i nagomilani problemi ekonomske naravi.

Objedinjavanje započinje 1974. godine tako što Klinička bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu pluća Ičići i Ortopedska bolnica Kraljevica postaju sastavni dio Kliničke bolnice „Dr. Zdravko Kučić“.

Bolnički centar Rijeka na sudu je registriran 10. veljače 1982., a nastao je integracijom Kliničke bolnice „Braća dr. Sobol“, Kliničke bolnice „Dr. Zdravko Kučić“ i Dječje bolnice Kantrida.

Dvije godine kasnije stekao je status kliničkog bolničkog centra pa je 3. rujna 1984. Klinički bolnički centar Rijeka upisan u sudski registar. Stvorena je jedinstvena ustanova koja se ubrajala među 10 najvećih bolničkih ustanova u bivšoj državi, s 2010 postelja i 3142 zaposlenika na četiri lokaliteta (Rijeka, Sušak, Kantrida i Ičići), zajedničkom upravom i administrativno-tehničkim službama.

Garancija za opstanak i uspjeh jedne tako velike ustanove, i prije 35 godina jedne od najvećih u zemlji, bila je bogata i plodonosna povijest njezinih pet sastavnica.

Tijekom svih ovih godina učinilo se mnogo kako bi se dijagnostika i terapija usavršile, kadrovi bili visoko educirani, a oprema nova i suvremena. Izgradili su se novi objekti, obnovile mnoge zgrade, klinike i zavodi.

Danas je Klinički bolnički centar Rijeka smješten na trima lokalitetima (Rijeka, Sušak i Kantrida) i njegov razvojni put ide dalje – združivanju „pod jednim krovom“, u novosagrađenoj bolnici na Sušaku. U rujnu će se postaviti kamen temeljac za novu bolnicu za majku i dijete. Za dvije i pol godine trebala bi niknuti nova zgrada gdje će svoje mjesto naći sadašnja Klinika za ginekologiju i porodništvo, klinike i odjeli dječje bolnice na Kantridi, svi bolnički laboratorij, termoenergetski blok i višeetažno parkiralište. Novim generacijama stručnjaka, bit će to ostavština za budućnost kako bi mogli još više povisiti doseg riječkog i hrvatskog bolničkog zdravstva.

Klinički bolnički centar Rijeka, uz upravu i administrativno-tehničke službe, sastoji se od 17 klinika, 6 kliničkih zavoda, 6 zavoda, 2 samostalna odjela i bolničke ljekarne. Ukupni kapacitet iznosi 1069 kreveta, a zaposlena su 3252 djelatnika. Regionalni je bolnički centar za tri županije, koji medicinski skrbi za oko 600.000 stanovnika. U KBC-u Rijeka djeluju brojni klinički referentni centri Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Nastavna je i znanstveno-istraživačka baza Medicinskog fakulteta u Rijeci te Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, a uskoro i Fakulteta dentalne medicine u Rijeci.

 

Komentari