KBC Rijeka – Škola mamografskog pozicioniranja u cilju ranog otkrivanja tumora dojke

78
Zbog novih sofisticiranih uređaja u Hrvatskoj se organiziraju radiološke radionice.
U subotu, 8. prosinca 2018. s početkom u 9 sati na Odjelu za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke (lokalitet Rijeka) održat će se „Škola mamografskog pozicioniranja“.
Tečaj organizira Odjel za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke Kliničkog zavoda za radiologiju i Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-inta Rijeka, a namijenjen je radiološkim tehnolozima, specijalistima i specijalizantima radiologije te medicinskim fizičarima, kao i svim zdravstvenim djelatnicima koji se bave dojkom. Osmišljen je u obliku blokova jutarnjih predavanja koja pokrivaju sve teme vezane za mamografiju, mamografski probir te patološki nalaz na mamografiji, a bit će održano i predavanje o osiguravanju kvalitete mamografskog uređaja. Naglasak je na otkrivanju ranog tumora dojke.
U popodnevnim satima sudionici će u manjim grupama prolaziti module koji uključuju praktično vježbanje mamografskog poziciniranja, analizu mamografskih prikaza (oko 100), vježbanje izvođenja testova kontrole kvalitete mamografskih uređaja i prikaze ultrazvuka dojki u korelaciji s mamografijom (benigne i maligne promjene).

Nabavkom osam mamografskih uređaja za šest najvećih hrvatskih bolnica početkom ove godine, pojavio se velik interes za ovim područjem pa se organiziraju radiološke radionice.
Tako će se i KBC Rijeka prezentirati sa svojim rezultatima kroz radionicu o mamografskom pozicioniranju koja do sada u Hrvatskoj nije organizirana, a iznimno je važna i potrebna.
Mamografski digitalni uređaj s funkcijom tomosinteze i stereotaksije značajno je pridonio kvaliteti dijagnostičkih mamografskih pregleda, a omogućava dobivanje digitalne mamografske slike izravnom pretvorbom rengenskog zračenja u digitalnu informaciju. Digitalna mamografija znači i smanjenu dozu zračenja, uz mogućnost snimanja u slojevima. Postala je nezamjenjiva kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih bolesnika, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining-mamografije. Ova nova tehnologija omogućava da se 20 posto više karcinoma otkrije u mamografski gustim dojkama, gdje je i inače problem dijagnostike karcinoma.
Riječki bolnički radiolozi godišnje obave oko 7.500 dijagnostičkih mamografskih pregleda te oko 7.000 pregleda u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 

Komentari