Kazna za ignoriranje covid-potvrde do 10.000 kuna!

73

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti sada će izrijekom propisati kazne za odgovorne osobe koje ne primjenjuju odredbe o covid-potvrdama, doznaje Jutarnji list.

Naime, Nacionalni stožer civilne zaštite danas će predstaviti nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kako doznaje Jutarnji list, ići će se u smjeru novčanog kažnjavanja odgovornih osoba zbog nepoštivanja uvođenja covid-potvrda.

Trenutne kazne koje su na snazi od prošle godine iznose od 3000 do 10 000 kuna. Podsjetimo, prošlog prosinca Stožer je predvidio kažnjavanje odgovornih osoba za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a sada će se među mjerama izrijekom istaknuti i covid-potvrda kao posebna sigurnosna mjera, koja će se onda i adekvatno novčano kažnjavati.

Kaznom od 30.000 do 80.000 kuna sada se može kazniti pravna osoba za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer, a fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznom od 3000 do 8000 kuna.

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od 5000 do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

Ujedno, Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluka o covid-potvrdama. Prijedlog je da za prekršitelje prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana ogluše na to, ide postupak o izvanrednom otkazu, donosi Jutarnji list.

L.B.

Komentari