Kaos u Istri: Sve je pod vodom! Vatrogasci ne staju

294
kiša istra
Izvor: Screenshot Glas Istre

Treći je dan djelovanja intenzivne promjene vremena koja je prvog dana donijela zapadnoj obali Istre poteškoće zbog obilnih oborina (i preko 100 mm), vjetra, a pojavile su se i pijavice. Drugog dana, u utorak, oborina je bilo manje, no svejedno su ponegdje bile izraženije, do 140 mm.

Danas se ciklona nalazi jugozapadno od Istre i ponovno lokalno ima vrlo obilnih oborina.

Postaje IstraMeta na opdručju Labina lokalno mjere do 13:30 sati i preko 140 mm (Fortica), a Kazakape 108 mm. Jaka kiša je 30. kolovoza u popodnevnim satima pogodila područje Grada Labina i Općine Raša te prouzročila bujične poplave. Zabilježena su plavljenja objekata, najviše podrumskih prostorija. Na terenu su vatrogasci iz JVP-a Labin, DVD-a Pićan i Rabac, te su u ispomoć poslane ekipe JVP-a Pula i Pazin. Ukupno je angažirano 45 vatrogasaca s 20 vozila. Uz vatrogasce angažirani su djelatnici Hrvatskih voda, Vodovoda te komunalnih tvrtki s područja Grada Labina i općine Raša.

kiša istra
Izvor: Screenshot Glas Istre

– Sve vatrogasne ekipe rade na ispumpavanju objekata te poduzimamo mjere kako bi spriječili moguće dodatno plavljenje iz kanala i potoka. Sve akcije koordiniramo s lokalnom samoupravom, u suradnji s komunalnim tvrtkama. – rekao je zapovjednik VZŽ Istarske Dino Kozlevac.

Dodajmo i tome da su temperature više jesenske ili proljetne nego ljetne, a kreću se od samo 12 °C u Gorskom kotaru pa do 23 °C na jugu Istre.

I u nastavku dana vrlo kišovito vrijeme na cijelom sjevernom Jadranu i u gorju, posebno Gorskom kotaru, pa će se oborinska statistika dodatno povećati

Komentari