Kamere dolaze i na autoceste, postavljaju se na tri vrste lokacija

475

U Hrvatsku su stigle nove kamere koje su dio sustava za nadzor brzine, što provodi MUP s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Poznato je i na kojim su mjestima postavljene kućice za kamere, o čemu smo pisali u članku.

Od sljedeće godine kamere se postavljaju i na autoceste, što će koštati 975 tisuća kuna. Kamere će pratiti brzinu kretanja vozila po autocesti, na kojoj je dopuštena vožnja do 130 km/h.

Utvrđeno je da će se provoditi tzv. točkasto mjerenje, što znači da se kamere postavljaju na mjestima kao što su kod ulaza u tunele, na mostove i vijadukte i sve kritične točke. Tako će se nadzirati brzine kretanja po kritičnim točkama, na kojima je propisana brzina manja od uobičajene.

Kamere će biti postavljene i na dionici između dva čvora. Tako će se utvrditi brzina kojom je vozilo prešlo tu dionicu. Još će se postaviti i na mjestu obavljanja radova, gdje su brzine često prekoračene.

Kamere će podatke i fotografije automatski prosljeđivati na računala MUP-a i tako će kazne dolaziti na osobne adrese. Procjenjuje se da će biti postavljeno stotinjak kamera po hrvatskim autocestama.

Predviđa se da će do jeseni biti gotov izvedbeni projekt, a do idućeg ljeta, nakon što se nabavi tehnologija, bit će postavljene kamere.

 

Komentari