“Kamen grijeha”: Riječanin Alessandro Scarpa objavio nastavak romana “Vir života”

322
alessandro scarpa

Alessandro Scarpa, Riječanin s boravištem u Irskoj napisao je nastavak romana “Vir Života”. Naime, riječ je o novom romanu pod nazivom “Kamen grijeha”.  Poznati pisci koji su surađivali na ovom romanu su Božana Čosić i Leontin Čapo Milenić, dok je za dizajn zaslužan Prof&Graf.

Na pitanje ima li i ovaj roman mjesto radnje u Rijeci, Alessandro Scarpa nam je rekao: “Naravno priča se opet odvija u mom rođenom gradu Rijeci u kasnim devedesetima. Nekako sve priče koje objavim i ne objavljujem su uvijek vezane uz moj rodni grad.”

“Novi roman “Kamen grijeha” nastavak je na prethodni roman te govori o nasljednicima Lončara. Najstarija Riječka priča ili Legenda kaže da Petar Lončarić u pripitom stanju, nakon što je izgubio na kockanju, huleći Bog , razjaren opsovao i bacio kamen prema raspelu u crkvi svetog Vida. Gdje je kamen udario u raspelo, tamo je potekla krv. Pod Petrom Lončarićem otvorila se zemlja i progutala ga, a ostala je samo ruka viriti iz zemlje. Ruka kojom je pogodio raspelo. To je jedna od priča, druga je da je javno spaljen te mu je ruka odrezana. Ima još nekoliko priča koje sam nalazio vezano uz taj događaj, ali sam napravio svoju verziju. U ovom romanu pratimo priču o nasljedniku Lončarića koji traži taj kamen, odnosno “Kamen grijeha“ kako bi skinuo prokletstvo s njihovog imena koje ih prati kroz stoljeća. Odnosno pratimo i dalje inspektora Dragu Jurasa kojeg smo upoznali u prvoj knjizi i koji se sada nalazi u istrazi brutalnih religioznih ubojstava. Roman je moja ideja o nastavcima i pričama inspektora Drage Jurasa i njegovim teškim i hladnokrvnim slučajevima na kojima čovjek često ne može ostati suzdržan”, ispričao nam je Alessandro Scarpa.

kamen grijeha alessandro scarpa

Ljubav prema kriminalističkim romanima

Alessandra Scarpu upitali smo i kako to da se odlučio na pisanje kriminalističkih romana s obzirom da je to jedna od najtežih, ali i najzanimljivijih književnih formi. “Uz očuha branitelja i policajca te njegovih kolega i prijatelja koji su služili u vojsci i za vrijeme Domovinskog rata, uvijek sam mogao prisustvovati tim ratnim i policijskim, odnosno kriminalističkim pričama koji nisu uvijek imale sretan završetak. Osim toga, veliki sam fan krimića i trilera, kako na filmskom platnu, tako i u knjigama. Iako vučem i dosta prema horroru, tako da svaka moja knjiga ili roman, odnosno priča ima i horror element jer sam veliki fan R. L. Stinea. Tako da je veliki utjecaj i moj smjer pisanja upravo došao od njih.”

Kamen grijeha

“Kamen grijeha je roman koji mi jednostavno sjeo na prvu. Odnosno, kroz priču sam i sam sebe tražio koliko daleko mogu otići sa opisivanjem strasnih zločina. I što je čovjek sve spreman učiniti kad se odrekne vjere. Kad se odrekne sebe. Zapravo koliko smo spremni u svom naumu nešto napraviti, iako smo svjesni da je to loše za nas i okolinu u kojoj se nalazimo. Što ostane od čovjeka kad prestane vjerovati u sebe? I kažnjava li nas Bog ili mi to zapravo kažnjavano sebe zbog svojih sebičnosti i zlobe”, opisuje nam Alessandro Scarpa i objašnjava što je za njega “Kamen grijeha”:

“Kamen grijeha je za mene kad čovjek izgubi sebe zbog vanjskih utjecaja loših poznanstva i lažnih prijatelja. Kad prestanemo biti sigurni u sebe, kada prestanemo vjerovati u sebe nastaje ta težina, taj kamen koji nas guši i drži ispod površine naših sposobnosti i uspjeha.”

Na pitanje možemo li očekivati promociju knjige u Rijeci, Alessandro Scarpa ističe: “Nadam se da ću navratiti u Hrvatsku u devetom mjesecu i onda održati promocije.”

Knjigu možete pronaći na web stranici naklade “Kvaka” ili direktno kod Alessandra Scarpe putem e-maila scarpa13alessandro@gmail.com, a ubrzo će biti i u svim knjižarama “Hoću knjigu“ diljem Hrvatske.

Tekst: Lidija Balog

Komentari