Alan Meniga na društvenim je mrežama podijelio još jedan svoj recept. Ovog puta riječ je o svinjskom odresku bez kostiju. Pa evo kako ga napraviti:
“Napokon na red dođe i svinjica-ljubimica…
Za ovu sam priliku koristio praseća leđa marke duroc, s kožom. Debljina je bila oko 6 cm. Nemojte nikad koristiti tanje steakove jer ćete ih upropastiti. Uzimate li stražnji dio leđa ili pak kotlet, procedura je ista. Krenimo mi odmah s riječi na (di)jelo:
1. U PRIPREMU
Kao što rekoh neka komad bude najmanje 6 cm. Oprezno odstranite kožu pazeći pritom da veći komad potkožnog masnog ostane na steaku. Nakon što ste masni dio zarezali, posolite steak s obje strane.
Izvor: Alan Meniga Facebook
Izvor: Alan Meniga Facebook
2. U PEĆNICU
Zagrijte pećnicu na 80-100°. Zabodite termometar u steak točno do sredine i ubacite ga u pećnicu. Ciljna temperatura u jezgri mesa je 47°. Ni stupanj više a ni manje. Nadam se da onaj odrezani komad kože niste baciili jer i on ulazi ovom prilikom u igru.
3. U TAVU (FAZA 1)
Kada je termometar zapištao 47° van… sa steakom! U međuvremenu zagrijte tavu na najjače. Važno je da ne stavljate u tavu apsolutno ništa, a najmanje ne maslinovo ulje. Tava mora pri sljubljivanju sa steakom bit gola. I nevina. Kao od majke rođena. Steak primite sa štipaljkom i prvo na tavu položite masni dio. Neka se mast istopi. Posudu u kojoj je bio steak (a ostala koža) ostavite u pećnici i istu nafrljite na najjače!
4. U TAVU (FAZA 2)
Kada se manji dio masnoga istopio, steak malo pošećerite i naglo ispecite s obje strane. Vjerojatno vam neće trebati više od minute da bi dobili ovakav kao sa prve fotke (bez filtera).
5. NA DASKU
Po završenom pečenju steak polozite na dasku. Pokrijte ga oko pet minuta folijom. Nakon toga narežite i dodatno posolite.
Što se soli tiče, upotrebljavajte kvalitetnu sol.
!!!JER SVAKO JE JELO ONOLIKO DOBRO KOLIKO MU JE DOBAR NAJSLABIJI SASTOJAK!!!
Najjeftinije industrijske soli ubijaju hranu, dok one kvalitetne sadrže cijelu paletu minerala. Ja sam prije pećnice posolio s komiškom solju iz vlastitog uzgoja a nakon pečenja s crnom havajskom.
E sad izvadite onaj komad kože iz pećnice, koji je u međuvremenu postao hrskav i narezuckajte ga preko svinje.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Neophodni kolačići
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
Ukoliko onemogućite ove kolačiće nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili ispravan prikaz sadržaja. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Daljnjim korištenjem naše web stranice, suglasni ste s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati u Pravilima o kolačićima. Više o kolačićima...
Komentari