Kada se Grad Rijeka planira ozbiljno pozabaviti s neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca?

166
pas

Na ReciGlasno! jedan je građanin postavio pitanje Gradskoj upravi kada se planira ozbiljno posvetiti problemu neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca.

“Razdvojite zone za djecu i zonu za pse”

“Kvartovi, ulice, parkovi su nam doslovno, ispričavam se, ali je tako, zasrani. Po čitavom gradu imamo problem s neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca, takvih ima daleko previše. Kultura takvih po ovom pitanju je na niskim granama. Isti smatraju kako čim postoji bilo kakva zelena površina je normalno da se fekalije ne pokupe, a često je tako i na uređenim površinama (pločnici, krajevi cesta i sl.). Osobno sam naletio na lokaciju gdje ima u 50 m čak 17 nakupina psećih govana, pa što je to normalno!? Što je normalno da se djeca ne mogu šetati i igrati po ono malo zelenih površina i parkova što imamo, nego je bitnije da psi obavljaju nuždu gdje god stignu? Da se razumijemo, Rijeci treba i još koji park za pse kako bi i ljubimci mogli uživati. Razdvojite zone za djecu i zonu za pse.

Rješenja: Kako imate čitav niz zaposlenih na području dijeljenja kazni za neplaćen parking kojeg ste do savršenstva sredili za vašu korist da za svaku minutu prijeđenu minutu korisnici dobiju kaznu smatram da je vrijeme da dio zaposlenika zadužite za dijeljenje kazni za ovakve komunalne prekršaje i vjerujete da će biti ekonomski isplativiji. Ugradite na sva šetališta, prometne ulice koje su poznata za šetanje kante s vrećicama za fekalije po uzoru na neke druge općine i gradove.

Nadam se konkretnim potezima u što skorijem roku da nam grad izgleda barem pristojno, a ne ovako kako sad izgleda”, upitao je ovaj korisnik.

Za poduzimanje mjera u nadležnosti komunalnog redarstva nužno je utvrditi počinjenje prekršaja neposrednim opažanjem komunalnog redara

Ubrzo je stigao odgovor iz Gradske uprave:

“Poštovani,

zahvaljujemo na Vašem prijedlogu. Naime, Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te načinu postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa propisano je da je u parkovima i na drugim zelenim površinama dozvoljeno voditi pse isključivo po pješačkim stazama i sličnim površinama namijenjenima kretanju pješaka. Direkcija za komunalno redarstvo po tom pitanju svakodnevno nadzire javne površine, posebice javne zelene površine, što uključuje gradske parkove, travnjake, cvjetnjake, dječja igrališta, okoliš škola i dječjih vrtića i sl. Također, poduzimaju se mjere koje su u nadležnosti komunalnog redarstva kojima se prvenstveno pokušava utjecati na svijest i ponašanje građana koji dovode svoje kućne ljubimce na te javne površine, a ukoliko navedene preventivne mjere ne daju rezultate i kada su za to ostvareni uvjeti, prekršitelji se sankcioniraju, prema zakonskim propisima.

Ujedno, u Odjelu za komunalni sustav ističu da je za poduzimanje mjera prema vlasnicima pasa koji izvode pse protivno odredbama Odluke potrebno da komunalni redar, kao službena osoba, zatekne počinitelja u prekršaju. Dakle, za poduzimanje mjera u nadležnosti komunalnog redarstva nužno je utvrditi počinjenje prekršaja neposrednim opažanjem komunalnog redara.

Što se tiče samog sankcioniranja vlasnika pasa, kontrolu, pored velikog broja registriranih pasa, otežava i činjenica da vlasnici sa psom zatečeni u prekršaju na zelenoj i drugoj javnoj površini najčešće komunalnom redaru ne žele dati podatke te napuštaju mjesto prekršaja, pa je utvrđivanje identiteta počinitelja gotovo nemoguće bez suradnje policijskih službenika. Novčanim sankcioniranjem neodgovornih vlasnika pasa postigli bi željene rezultate, no zbog ovih razloga to je u ovom trenutku otežano i provodi se u znatno manjoj mjeri od potrebne. Ali unatoč tome, u situacijama gdje komunalni redari uspiju prikupiti osobne podatke o počiniteljima prekršaja, protiv njih se pokreće odgovarajući prekršajni postupak, izdavanjem obveznog prekršajnog naloga i izricanjem novčane kazne za počinjeni prekršaj. Što se tiče čišćenja i održavanja javnih površina onečišćenih od strane kućnih ljubimaca, navedeno obavlja Komunalno društvo Čistoća.

Nažalost, Vaš prijedlog da poslove nadzora vrše djelatnici koji nisu službenici Komunalnog redarstva nije moguće prihvatiti, budući je Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisano da poslove nadzora na temelju ovoga Zakona obavlja upravno tijelo, a provode komunalni redari koji su službenici tog tijela.”

L.B.

Komentari