Još jedan referendum? Desničari ne odustaju – zbog Istanbulske konvencije traže promjenu izbornog sustava

193
Slijede li nam dva referenduma?

Građanska inicijativa pod nazivom “Narod odlučuje” pokreće još jedan referendum u Hrvatskoj i traži volontere. Na svojoj Facebook stranici objavili su da će potpise prikupljati od 13. do 27. svibnja 2018., a raspisuju referendum o promjeni izbornog sustava.

Ono što ih je očito potaknulo na ovaj referendum je nedavna ratifikacija Istanbulske konvencije za koju kažu da je “posljedica neodgovornosti saborskih zastupnika biračima koji su ih izabrali”. Da je ova inicijativa bliska desnim krugovima, potvrđuje to što je poziv na referendum podijelio i Krešimir Miletić iz udruga “Vigilare” i “U ime obitelji” kojoj je na čelu Željka Markić. U jednom od komentara potvrđuje i svoje sudjelovanje u samoj organizaciji. Na pitanje jednog od komentatora na koji će način biti obuhvaćen izborni sustav, odgovorio je: “Uskoro će biti objavljeno na presici. Radi se o cjelovitom rješenju.”

“Promjena izbornog sustava ključna je za povećanje odgovornosti zastupnika biračima, a ne šefovima stranaka. Ratifikacija Istanbulske konvencije posljedica je neodgovornosti saborskih zastupnika biračima koji su ih izabrali. “U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu” (Ustav RH, članak 1)”, napisali su u pozivu volonterima.

Komentari na njihovoj Facebook stranici zasad otkrivaju podršku građana koji pišu “Došlo je vrijeme, došao je čas!”, “Napokon inicijativa koja će učini da se naši glasovi pikaju!” ili Dosta je bilo! Idemo!”.

Zanimljivo da je u javnosti već ranije najavljen referendum koji se protivi Istanbulskoj konvenciji, a pokrenula ga je inicijativa “Istina o istanbulskoj” koja usprkos ratifikaciji konvencije, ne odustaje od njegove provedbe. Na svoj mrežnoj stranici i dalje pozivaju na referendum i traže volontere. Objavili su čak i referendumsko pitanje koje glasi: “Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv
nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?”.

Objavili su i vrijeme prikupljanja potpisa – od 13. do 27. svibnja, odnosno u isto vrijeme kada će potpise prikupljati i inicijativa “Narod odlučuje”. Dakle, sudeći prema ovim najavama i ako se skupi dovoljan broj potpisa, slijede nam dva nova referenduma – oba bliska desničarskim krugovima i oba u isto vrijeme prikupljaju potpise.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" organizira prikupljanje potpisa od 13. do 27.5.2018. za raspisivanje referenduma …

Objavljuje Narod odlučuje19. travnja 2018

 

Komentari