Jedna od najvećih riječkih osnovnih škola svečano proslavila 130. godišnjicu

2218

Prigodnom svečanošću održanom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Osnovna škola Zamet proslavila je 130. godišnjicu postojanja.

Osnovna škola Zamet oduvijek je najveća ili jedna od najvećih škola u Primorsko-goranskoj županiji. Ove školske godine škola broji trideset i tri odjela, odnosno više od šesto učenika, a produženi boravak organiziran je u četiri skupine.

Ravnateljica škole Marjana Seršić podijelila je veliku radost oko ove obljetnice i predstavila posebnosti ove škole. Riječ je školi koja svojim učenicima uz engleski nudi i učenje njemačkog jezika, od prvog razreda. Učenicima su posebno atraktivne izvannastavne aktivnosti Programiranje i Robotika. U segmentu programiranja učenici redovito sudjeluju na državnim natjecanjima, a u robotici su uključeni u razne projekte. „Djeca su uključena u program Univerzalne sportske škole i Vježbaonice, a učenici viših razreda redovito sudjeluju u sportskim natjecanjima iz brojnih sportova te postižu zavidne rezultate. Potiče ih se na toleranciju i prihvaćanje različitosti te na usvajanje zdravih životnih navika, a sport je sigurno jedna od najvažnijih“, kazala je ravnateljica.

Svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je ovom prilikom izjavila: „Vjerujem da je ovih 130 godina nešto na što smo svi izuzetno ponosni. S druge strane, to govori i o dugoj tradiciji riječkoga školstva, a ova je škola svakako uvelike pridonijela činjenici da je riječko osnovno školstvo uvijek bilo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti i kreativnosti. Škola je kroz svoju bogatu povijest, baš kao i naš grad, mijenjala državnu pripadnost: bila je pod Austrijom, Italijom, Riječkom državom, Kraljevinom SHS pa opet Italijom, Jugoslavijom te konačno Hrvatskom. Ipak, ono što se nije promijenilo kroz stoljeće rada, to je kvaliteta rada u ovoj školi,  ne samo na nastavi već i u dodatnim aktivnostima i programima koje nudi svojim đacima – od sporta do stranih jezika. Stoga moram zahvaliti svim generacijama učitelja koji su ovdje odgajali i obrazovali naše male sugrađane, spremajući ih za nove školske i životne izazove“, naglasila je Krpan.

Nakon govora ravnateljice škole i zamjenice gradonačelnika, učenice sedmog razreda predstavile su povijesni pregled razvoja ove osnovne škole pod nazivom „Povijest sačuvana okom kamere“.

130-obljetnica-škole-Zamet-33

U ovoj prezentaciji, uzvanici su mogli popratiti povijest škole od 29. svibnja 1890, kada je Glavarstvo općine Kastav na sjednici odlučilo da se u Zametu i Svetom Križu – Srdočima mora osnovati osnovna škola. Nakon dugih priprema, škola je s radom započela 7. rujna 1891. godine pod nazivom Pučka škola u Zametu. Tijekom političkih borbi i razgraničenja poslije Prvog svjetskog rata, teritorij Zameta ostaje u granicama Stare Jugoslavije i za to vrijeme Škola redovito djeluje. Okupacijom Italije 1941. godine škola prelazi pod upravu talijanskih vlasti i ostaje do 1943. kada biva zapaljena. Završetkom drugog svjetskog rata, odlukom Kotarskog odbora i velikom željom Zamećana, 15. rujna 1945. godine započinje rad škole.

O povijesti škole govorila je i ravnateljica, opisujući razvoj tada prigradskog naselja Zameta čija je brza stambena izgradnja i naglo povećanje broja učenika, stvorilo potrebu za gradnjom nove škole. Nakon višegodišnjih priprema i gradnje, 21. rujna 1959. godine učenici ulaze u novu školsku zgradu, a Skupština općine Rijeka 13. srpnja 1963. godine donosi rješenje o osnutku Osnovne škole “Ivan Ćiković Beli”. Školski odbor Škole 13. veljače 1992. godine donosi odluku o promjeni imena škole u Osnovna škola Zamet.

Nakon ove prezentacije, uzvanike je zabavio nastup Malog zbora. Gostima je potom prikazan film „Dobrodošli u školu Zamet“ gdje su na zanimljiv način predstavljeni profesori te škole u radu sa učenicima. Za kraj, svečanost je ponovno uljepšao veseli nastup Malog zbora.

L.B.

Komentari