Je li napokon odzvonilo kaosu na cestama? Na romobil samo s kacigom i brzinom od najviše 25 kilometara na sat

71

Prije nekoliko dana u Saboru je izglasan Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje i na koji se način u prometu moraju ponašati vozači električnih romobila.

Ukratko kazano – odzvonilo je dosadašnjoj praksi da ih se vozi posvuda, na lokalnim prometnicama, po gradskim jezgrama, a znalo ih se vidjeti čak i na tzv. brzoj cesti kroz Kaštela gdje se papučica gasa ne spušta ispod sto. Naravno bez kacige na glavi, a neke i sa slušalicama na ušima, piše Slobodna Dalmacija.

S toplijim danima na prometnice i nogostupe izlazi najveći broj vozača električnih romobila, stoga je država odlučila uvesti reda i romobile “strpala” pod zakonsku regulativu, prema kojoj više neće biti vožnje kao do sada.

Električni romobili od sada na biciklističkim stazama i nogostupima, a njihovi vozači s kacigom na glavi i bez slušalica!

Naime, prema novom zakonu romobilima će od sada biti isključivo dozvoljena vožnja na biciklističkim stazama, a tamo gdje ih nema, a nema ih u 90 posto gradova i općina, tu se vozače romobila prebacuje isključivo i samo na nogostup među pješake. Ne, ne trebate strepiti vi šetači jer novi zakon ograničava brzinu kretanja romobila na nogostupu, a najveća dozvoljena brzina je ona poput pješakove. S noge na nogu.

Jednako tako do sada je bila dopuštena vožnja bez kacige, no po novom kaciga na glavi je obvezna, a zabranjuje se i nošenje slušalica u ušima tijekom vožnje romobila. Slušalice u ušima ne smiju se nositi više nigdje u prometu, bilo da ste u svojstvu vozača bicikle, automobila, motora ili se pak šećete uz prometnicu.

Izmjene Zakona predložilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, a njima su se definirale i nove kategorije vozila – “pomoćno pješačko sredstvo” i “osobno prijevozno sredstvo”. Tim izmjenama i dopunama zakona u “pomoćna pješačka sredstva” svrstani su romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i sl., a u “osobna prijevozna sredstva” vozila koja nisu razvrstana ni u jednu kategoriju vozila – monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i slično.

Električni romobil ne smije biti brži od 25 km/h

Usvojene izmjene kažu kako električni romobili neće smjeti biti jači od 0.6 kW i neće smjeti biti brži od 25 km/h. Naravno, kako proizvođači nude i brže električne romobile, koji mogu povući čak i do 70 km/h, takvi će morati proći homologaciju te biti registrirani. Izmjene podrazumijevaju i da na romobilima, motociklima i mopedima više neće biti dopušteno prevoženje drugih osoba, pogotovo djece, jer je to prilično opasna praksa.

Stručnjaci se slažu kako je puno važnije ulagati u edukaciju vozača romobila nego im izdavati kazne u iznosu od 300 kuna, ako prekrše nova pravila kod vožnje romobila.

L.B.

Komentari