Je li Hrvatska na pragu trećeg vala epidemije? Šef riječkog Zavoda za javno zdravstvo Mićović kaže da će to ovisiti o jednoj stvari

53

Nalazi li se Hrvatska na pragu trećeg vala s obzirom na to da su odlične brojke posljednjih tjedana jučer naglo skočile? Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović kazao je kako će daljnji tijek epidemije ovisiti o mutacijama i hibridima virusa.

Još uvijek smo u tom drugom valu, ali u iščekivanju trećeg. Nadamo se da se to neće ostvariti. Ima nekih stvari u karakterizaciji hibrida virusa koje govore u prilog tome da to može ići prema smirivanju situacije, dakle da se taj treći val ne dogodi. Bio bih vrlo oprezan u tim prognozama. Imamo ne samo tri varijante, ima još nekih novih hibrida koje moramo pratiti i o tome ovisi ono što će se događati”, kazao je Mićović za Tportal. Dodao je kako se može reći kako je Hrvatska u trećem valu ako je većina zaražena mutiranim sojem koronavirusa, a to treba pažljivo sagledati.

Istaknuo je kako je aktualni rast rezultat opuštanja. “Imali smo maškare, ljudi su se malo opustili. Vjerojatno su zato povećane brojke, a nadam se da neće biti značajnije posljedica toga. Ono što me ipak raduje to je da je teški, zloćudni val koji nas je uhvatio u studenom i prosincu ipak prigušen kada gledamo brojeve hospitalizacija i preminulih. Ti brojevi su tvrdokorni i treba proći dugo vremena da se osjeti pad. Ako to do subote ostane na ovoj razini na kojoj je bilo do sada, onda sam za stupnjevito popuštanje mjera. Ali ako bi se ovo pokazalo kao ozbiljniji uzlazni trend, onda bih bio oprezan u daljnjim popuštanjima. Ako i dođe treći val, dočekujemo ga relaksiraniji”, naglasio je Mićović za Tportal.

Komentari