Jan Bolić povodom Mjeseca svjesnosti o spinalnoj mišićnoj atrofiji: “Bolest mi je pokazala nešto što netko zdrav nikad neće vidjeti”

86
Izvor: Jan Bolić Facebook

Jan Bolić 26-godišnji je pisac iz Rijeke, koji iza sebe već ima objavljene dvije knjige pjesama i priča te krimi roman „Težina stvarnosti“. Ovaj hrabri mladić boluje od spinalne mišićne atrofije tip 2 (SMA) zbog koje ne može pomaknuti niti jedan dio tijela, a ujedno u prošlosti nije mu bio odobren lijek Spinraza koji bi usporio napredovanje bolesti. U vrijeme sazrijevanja upao je u tešku zdravstvenu krizu u kojoj mu je život spasila medicinska sestra, koja ga je oživljavala, a proveo je dva mjeseca na respiratoru u bolnici. Ipak, bez obzira na to, Jan Bolić uspijeva pisati jednim prstom i stvarati književna djela, a život doživljava sa zahvalnošću i veseljem. Sve to objedinio je u svoju posljednju knjigu „Život koji želiš živjeti“.

U kolovozu se obilježava mjesec svjesnosti o spinalnoj mišićnoj atrofiji. Ove godine, uzimajući u obzir pandemiju, obilježavanje mjeseca svjesnosti o SMA odvija se na društvenim mrežama i izvan njih. Tim povodom na društvenim mrežama oglasio se i sam Jan Bolić:

“Živim s bolesti koja se zove spinalna mišićna atrofija, tip 2., a kolovoz je poseban mjesec! Zašto?

Jer je ovo Mjesec svjesnosti o Spinalnoj mišićnoj atrofiji!
Živjeti s SMA nije lako, naravno, ništa u životu nije lako. No, ne možeš birati, dobiješ takav život, svatko dobije život koji dobije, nitko ga ne može izabrati, zar ne? Ono kao kad odjeću biraš… ja bi ovi, onu… ali ne ide to tako.
Evo ti i snađi se! Tako to ide.
Pa… mislim da sam se snašao. Prvo moja mama, obitelj i ja!
Kroz sve te godine do sada, bilo je teških trenutaka, ali bilo je puno više onih ljepših trenutaka u kojima sam se smijao i u kojima se smijem.
Bolest mi je pokazala nešto što netko zdrav nikad neće vidjeti. Bolest mi je omogućila da osjetim najdublje emocije sreće, ljubavi i ispunjenosti.
Vjerujem da zbog nje i danas živim svoje snove! Pišem knjige, inspiriram ljude i pokušavam ljudima pomoći da i oni osjete pravu istinsku sreću i ispunjenost!
Bolest mi je pokazala kako vrijeme života ne treba potrošiti na nešto što nam ne stvara istinsko zadovoljstvo i sreću!
Shvatio sam i da nikada ne treba odustati, jer odustati znači odbijati život koji možemo živjeti!
Nisam mogao izabrati život, ali sam mogao birati kako ću ga živjeti!
Hvala vam svima jer ste i vi moja snaga! Za borbu protiv bolesti treba mi puno snage! Ljudi u mojem životu su moja snaga! Hvala vam!
Hvala vam što ćete i podijeliti ovaj post, s oznakom #smaawareness i podignuti svjest o mojom bolesti.
Ako želite možete i okvir staviti na profilnu, samo potražite SMACure u okvirima dok traje SMA Pride!
Hvala vam što ste uvijek tu za mene!”
Snimka zaslona 2021-08-02 093545
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari