Jakominić: Ako vam konobar mora doći s gas-maskom, to nije ugostiteljstvo

26

Od danas su otvoreni i unutarnji dijelovi kafića diljem Hrvatske. Što to znači za ugostitelje? I dalje puno problema, kažu.

Krajem studenoga prošle godine, odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, zbog pandemije je zabranjen rad kafićima, osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovo dozvoljen, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Među tim mjerama su rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu su i dalje potrebne dok se ne sjedne za stol i dok se ide u toalet, kao i dezinficijensi na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa, prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora itd.

“Nisu u euforiji”

Ugostitelji iz caffe barova jedva su dočekali da mogu opet raditi unutra, ali nisu u nekoj euforiji, kako se možda misli, jer je iza njih dugo razdoblje od devet mjeseci zatvorenosti unutrašnjosti i ukupno 18 mjeseci otežanog poslovanja u pandemiji. Mnoge je to iscrpilo fizički, financijski i psihički, a ima i kafića koji i neće moći raditi unutra jer nemaju radnika, kao i onih koji nemaju terase, pa će njima ipak biti malo lakše nakon što devet mjeseci uopće nisu radili“, kaže za Hinu predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba (u sastavu Nacionalne udruge ugostitelja) Žaklina Troskot.

Promjene navika građana kao gostiju – ima li straha?

I ona i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) Vedran Jakominić ističu da ugostitelji u kafićima ne očekuju, ponovnim otvaranjem unutrašnjosti objekata, odmah neki veći promet i prihod, a jedan od razloga su promjene navika građana.

Treba vidjeti koliko su se promijenile navike građana i hoće li se bojati ući nakon što devet mjeseci to nisu mogli“, rekao je Jakominić, dok Troskot ističe da su se “navike promijenile, gosti su odlazili u kafiće s terasama i s više prostora ili slično i kafići kojima je unutrašnjost bila jedini prostor za rad (bez terasa) morat će ponovo privući goste, za što će trebati i vremena i sredstava”.

Jakominić pozdravlja odluku o otvaranju kafića, ali smatra da ih nije ni trebalo zatvarati, uz poruku da će sada “unutra od 1. rujna otvoriti svi oni koji su preživjeli jer su prihodi ugostitelja u 18 mjeseci pandemije očajni i zato bi bilo dobro da se nastave potpore i da se zaštiti one koji rade“.

Jakominić je bio gost i u RTL-u Danas.

Prošlo je više od 270 od najavljenih 15 dana zatvaranja 28. studenog prošle godine i to je doista vječnost. Nemamo kadra, nemamo ljudi, nemamo novca, nemamo vremena i sad opet ulazimo u jesen i zimu. Vidjet ćemo jesu li se navike kupaca promijenile te hoće li ljudi imati hrabrosti ući u kafić i popit cugu“, kaže Jakominić.

Ne mogu se raditi fešte, ne mogu se raditi eventi, ne može se nagurati dosta ljudi. Već se najavljuje da će se odustati od mjera, da neće više biti potpora za radna mjesta“, komentirao je i dodao da ugostiteljstvo nisu samo Jadran i turistička sezona. Postoji cijeli niz ugostiteljskih objekata kojima i dalje treba državna potpora.

Pogotovo na kontinentu, gdje, ako doista očekujete da se netko drži reda, taj je gotov i treba to sve uzeti u obzir“, smatra Jakominić.

“Ovo nije ugostiteljstvo”

Mislim da ćemo o navikama gostiju moći razmišljati tek kada budu mogli stvarno ući u objekt i da se mi bavimo ugostiteljstvom jer ovo nije ugostiteljstvo ako vam konobar mora doći s gas-maskom i poslužiti vas, dok vi imate svoja četiri kvadratna metra, ne možete biti na šanku, ne možete opušteni s prijateljima… To nije ugostiteljstvo, to je nešto slično cateringu, samo u našim objektima to nije isplativo“, rekao je.

Onog časa kada budemo mogli raditi normalno, kada budemo mogli staviti gitaru u kut, zapaliti cigaru s frendom i doista popit dvije previše, onda se možda bude moglo računati na povratak na staro“, dodao je, prenosi Index.hr.

Komentari