Izletničkim vlakom na vodik do razgledavanja Istre

21
Izvor: Glas Istre

Zbog velikog turitičkog i ekološkog potencijala, Istra razvija nove načine za razgedavanje srednje i sjeverne Istre. Riječ je o projektu Tw-vlakovi čiji je idejni začetnik i voditelj tima za realizaciju inženjer Livio Nefat, koji je prepoznao prednosti pruge koja, osim u iznimnim situacijama, nema putničkog prometa. Osim što bi turisti mogli u udobnim vlakovima brzo i jednostavno krenuti na izlete Istrom, turistima bi na raspolaganju bili OPG-ovi, različiti vinski podrumi i konobe te sve ostalo što nudi Istra.

Livio Nefat za Glas Istre komentirao je: „Problem kojega treba riješiti je oživljavanje željezničkog prometa općenito, ali naročito povećati broj putnika istarskim prugama! Osim povećanjem linija i broja putnika koji nam dolaze iz država poput Slovenije, Austrije ili Mađarske, na čemu treba svakako raditi, oživljavanje željezničkog prometa može se postići i uspostavom linija koje će kretati s juga Istre, odnosno iz trokuta koji se na mapi nalazi ispod zamišljene linije Limski kanal – Kanfanar – Raški zaljev. Taj špic Istre je geografski gledano malo, ali turistički moćno područje koje danas godišnje ostvaruje više od 10 milijuna turističkih noćenja i preko 2 milijuna dolazaka. Radi se u velikom broju o turistima koji se danas više ne zadovoljavaju samo uživanjem u suncu i moru, već ih zanima kulturna ponuda regije koju posjećuju, gastronomija, priroda, te razne aktivnosti u prirodi poput pješačenja, biciklizma, sporta i rekreacije. Sve to već danas nudi središnja i sjeverna Istra, s ogromnim razvojnim potencijalom i za budućnost. Realizacijom ovog projekta turisti bi brzo i lako s morske obale izletničkim vlakovima mogli krenuti na izlete i u istraživanje tih područja.

Na području Rovinja i Pule te okolnih općina Medulin, Ližnjan i Fažana svake godine ostvaruju se milijuni turističkih noćenja. Turističkim vlakovima tim bi se turistima ponudio bogatiji turistički proizvod, te stvorila prilika za dodatni rast prihoda ostvarenih od turizma. Pritom ne govorimo o nikakvoj konkurenciji ili prekrivanju, već govorimo o dopunjavanju i sinergiji, odnosno stavljanju u funkciju novih i dosad nedovoljno korištenih turističkih potencijala koje ima naša regija.“

Komentari