Izgledno otvaranje teretana, kafići će moći prodavati kavu za van?

63

Na današnjem sastanku na kojem su sudjelovali premijer Plenković, ministri, članovi Stožera i predstavnici HZJZ-a razgovaralo se o popuštanju epidemioloških mjera. Otvaranje fitness centara i teretana te sportskih aktivnosti za djecu, daljnje parcijalno otvaranje škola i ujednačavanje ugostiteljskih objekata u okviru dozvole izdavanja “kave za van” najizglednija su popuštanja mjera nakon 1. veljače, doznaje Jutarnji list. Ipak, konkretne odluke još nema.

Danas smo imali međuresorni sastanak. Analizirali smo od svjetske situacije, u EU, u Hrvatskoj. U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera. Mjere koje su sada na snazi ističu 31. siječnja, ali sljedeći tjedan ćemo to dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu. Naše nastojanje da se mjere relaksiraju je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom.

Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No, o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan. Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr. oko Jaruna ili na Sljeme. No, i otvaranje teretana biti će tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna. Mi imamo jako dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali mi moramo gledati širi kontekst. Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta”, istaknuo je Vili Beroš, a prenosi Index.

Komentari