Ivica Kostelić: “Nadam se još jednom nastupu na Olimpijskim igrama”

135
Foto/Podcast "I ja sam sportaš"

U novom podcastu „I ja sam sportaš“ gostovao je najbolji hrvatski skijaš u povijesti – Ivica Kostelić.
U podcastu je Ivica između ostalog otkrio nedostaje li mu profesionalno skijanje, što  smatra svojim najvećim uspjehom i neuspjehom u karijeri, vidi li se na nekoj od vodećih funkcija u svjetskom skijanju, može li Zubčić do Velikog kristalnog globusa u narednim sezonama, možemo li ga ponovo očekivati na Olimpijskim igrama, i brojnim drugim zanimljivostima iz svojeg privatnog i javnog života.

Prije tri godine Ivica se oprostio od profesionalnog skijanja u kojem je 26 puta osvojio utrku svjetskog kupa, a ukupno 60 puta bio na pobjedničkom postolju, tome je nadodao još četiri srebrne medalje s Olimpijskih igara te zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava. U skijanju je ostao i nakon karijere te posve iskreno odgovara na pitanje fali li mu profesionalno skijanje.

“Ponekad mi fali, ali rijetko. Nekada znam doći na neku utrku i ako je lijepo vrijeme i dobro pripremljena staza onda dobijem želju da se natječem, ali svjestan sam da je to doba prošlo i da moje koljeno više nije spremno za to.” 

Prisjećajući se uspješne karijere naglasio je kako njegov najveći uspjeh nije neka od medalje već to što je dugo mogao skijati u rangu najboljih svjetskih skijaša.

“Definitivno najveći uspjeh mi je taj što sam nekoliko godina mogao nastupati u svim disciplinama i postizati odlične rezultate.”

A kako gleda na današnje skijanje?

“Bilo bi logično da svaki sport s vremenom ide prema naprijed, ali to u skijanju nije slučaj. U skijanju mnogo stvari ide prema nazad i ono se svim silama trudi da ostane mali sport ograničen na nekoliko bogatih nacija. Ne otvara se prema novim zemljama niti prema novim tržištima, dok svi ostali sportovi rastu. Svijet je postao globalno selo i nema smisla više ni naglašavati da se stalno širi zanimanje za sportom u cijelom svijetu.” 

Vidi li se u budućnosti na nekoj od vodećih funkcija u svjetskom skijanju?

“Imao bih ambicije kada bih mogao imati nekakvog utjecaja na odlučivanje, međutim FIS je takva organizacija koja je zapravo unija skijaških saveza i svi, barem na papiru, imaju jednak broj glasova i jednaku snagu, no ustvari je drugačije. Skijaških saveza ima stotine, ali samo ih je nekoliko onih koji su značajni, da ne kažem da su praktički samo dva ona koja „kolo vode“. Na kraju se sve svodi na lobiranje i jednostavno je nemoguće imati neki utjecaj bez pridobivanja naklonosti neke od tih „važnijih“ nacija što je pogubno jer svaka nacija gura svoj interes.” 

Ove godine posebno nas je Filip Zubčić uveseljavao svojim odličnim predstavama, a Ivica smatra kako od njega možemo očekivati još velikih rezultata.

“Zubo (Filip Zubčić) je prije svega vrlo dobro sportski potkovan skijaš. Fizički je dobro pripremljen i velika mu je prednost što može nastupati u svim disciplinama. Naravno, prelazak iz specijalizacije u skijanje svih disciplina dosta je osjetljiva stvar, ali mislim da Zubo u budućnosti može osvojiti Veliki kristalni globus.” 

Iako je u skijanju osvojio četiri Olimpijske medalje, ne isključuje mogućnost da ćemo ga još koji put vidjeti na Olimpijskim igrama u ulozi natjecatelja.

“Zadnje tri sezone dosta se bavim odobalnim jedrenjem tako da imam iskustva u tome. Na Olimpijskim igrama u Parizu uvest će novu disciplinu u jedrenju u kojoj mi je cilj plasirati se i otići na Igre kao jedriličar.”

U podcastu je Ivica govorio i o brojnim pojedinostima koje su obilježile njegovu karijeru i život – od svojih avantura na Grenlandu, svojim i Janičinim počecima koji nisu bili laki, današnjoj ulozi u Skijaškom savezu, političkim ambicijama, Gipsu, Snježnoj kraljici pa sve do toga kako je proveo noć nakon osvajanja Velikog kristalnog globusa; i još mnogim, mnogim
zanimljivostima iz svog života.
Cijeli razgovor možete pogledati OVDJE. 

Komentari