Iva Rinčić: Zbog birokracije, pitanja nadležnosti i odgovornosti, biseri riječke kulturne baštine u lošem su stanju i već desetljećima propadaju

107
torpedo
Foto: Iva Rinčić FB

Nezavisna vijećnica Iva Rinčić na društvenim mrežama osvrnula se na stanje lansirne stanice Torpedo i Teatra Fenice u kontekstu održavanja tematske sjednice Odbora za kulturu. Njezinu objavu donosimo u nastavku:

“Sanacijom i revitalizacijom Lansirne stanice Torpedo bavila se tematska sjednica Odbora za kulturu kojom je predsjedala kolegica Maša Magzan.

Ova tematska sjednica dio je šire inicijative ovog Odbora, a to je pokretanje neriješenih pitanja i poticanje brige o riječkoj kulturnoj baštini koja je doslovno na aparatima.

Odbor je već održao sjednicu o Teatro Fenice koji je, kao i Lansirna stanica Torpedo uvršten u Registar kulturnih dobara RH. No zbog birokracije, pitanja nadležnosti i odgovornosti, oba bisera riječke kulturne baštine u lošem su stanju i već desetljećima propadaju.

Na sjednici Odbora bili su prisutni predstavnici svih relevantnih tijela: privremena pročelnica Vlasta Linić, pročelnica Konzervatorskog odjela Lilian Stošić i konzervatorica Dolores Oštrić, ravnatelj Lučke uprave Denis Vukorepa i voditelj odjela za održavanje Lučke uprave Rijeka Davor Žigman.

Vjerujemo da je status quo prekinut, a ključno je da predloženo rješenje Odbora za kulturu ne rješava samo problem Lansirne stanice, nego objedinjuje rekonstrukciju lansirne rampe s premještajem stalnog postava Torpedo koji treba iseliti sa Žabice.

Ovim potezom Rijeka bi dobila snažan novi adut kulturnog turizma.

Međutim, osim timskog rada, koordinacije i jasne podjele obaveza i odgovornosti među ključnim dionicima, u ovoj priči je važan i Muzej Grada Rijeke  koji još uvijek nije izašao iz upravljačke krize, što je još jedan od izazova konačnog rješavanja budućnosti ovog spomenika svjetske industrijske baštine.”

Snimka zaslona 2023-10-20 084129
Izvor: Screenshot FB

Komentari