Iva Rinčić o projektu Mrtvaška: “Učinjeno je niz pogrešaka na niz razina”

42

Nezavisna županijska vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije Iva Rinčić gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala situaciju na otoku Iloviku gdje stanovnici danima blokiraju luku koja je njihova glavna veza s otokom Lošinjem i ostatkom Hrvatske.

“Činjenica jest da su Ilovčani iznimno nezadovoljni situacijom i to je razlog zašto kontinuirano nekoliko dana čuvaju Mrtvašku te se bore za svoja prava. Možemo sumnjati na određene interese, je li netko namjerno isplanirao projekt koji definitivno ne odgovara potrebama stanovnika Ilovika, jesu li to neki drugi interesi, o tome se definitivno može nagađati. Ipak, činjenica jest da je napravljeno niz propusta na niz razina. Podnesene su i odgovarajuće prijave, a time će se zasigurno netko morati pozabaviti”, kaže Iva Rinčić.

Stanovnici Ilovika smatraju da postoje prikriveni motivi zbog kojih se krenulo u gradnju projekta vrijednog 80 milijuna kuna luke, a Iva Rinčić to je komentirala na sljedeći način: “2005. godine postojao je projekt, koji je bio otprilike tri puta manji od ovoga koji se sada predlaže i koji je u potpunosti odgovarao potrebama Ilovčana. Projekt je dobio lokacijsku dozvolu na temelju idejnog rješenja, no nije realiziran. Godine 2019. dobiva se građevinska dozvola za potpuno drugačiji projekt s potpuno drugačijim rješenjem, a u pravilu ne odgovara potrebama Ilovčana. Oni tamo neće moći pristajati s brodicama s obzirom na to da je isprojektiran na visinu od 2 metra, a sada im je ukinuta i linija 311 koja je u proteklih 10 godina doprinijela demografskom procvatu otoka.”

Na pitanje kako Iva Rinčić kao oporbena zastupnica doživljava projekt, ona je kazala: “Teško mi je reći. No, moram istaknuti kako smo mi apsolutno orijentirani ciljevima i interesima Ilovčana. Iz istog razloga smo na prošloj sjednici Skupštine zajedno sa zastupnikom vijećnikom iz Možemo! prenijeli temeljna dva zahtjeva Ilovčana. To su faznost radova i spuštanje rive,” ponovila je Rinčić.

Iz Primorsko-goranske županije tvrde da su svi prigovori Ilovčana neutemeljeni te da je svim zahtjevima udovoljeno, uključujući i mogućnost da školarci i ostali u nuždi mogu putovati preko Mrtvaške. “Apsolutno se ne slažem s time da su ispunjeni svi zahtjevi. Oni zahtjeve nisu uvažili. Dakako, išli su s blažim oblikom zahtjeva kojima smo se mi protivili. Dva tjedna nakon sjednice ti se zahtjevi nisu ispunili. Kreće se s radovima, a u proteklih dva tjedna imali smo grube situacije i scene postavljanja ograda i onemogućavanja fizičkog pristupa Mrtvaškoj,” kaže Rinčić.

Ministarstvo pomorstva i ministar Oleg Butković za sve prijepore upućuje na Primorsko-goransku županiju kao izdavatelja dozvole i Županijsku lučku upravu Mali Lošinj kao investitora. Iva Rinčić to je komentirala na sljedeći način: “Mi se trajno nalazimo u trokutu Županijske lučke uprave, Primorsko-goranske županije, eventualno SAFU-a, koji prebacuju odgovornost. Učinjeno je niz pogrešaka na niz razina i trenutno me čudi da nitko ne posjeduje nikakvu političku odgovornost niti političku mudrost da riješi spomenutu situaciju. Uporno prebacivanje odgovornosti poziva na istragu vanjskih tijela jer trenutno se ništa ne rješava niti se ispunjavaju temeljni zahtjevi Ilovčana. Unatoč njenoj izvršnosti i pravomoćnosti, na temelju prijave jednog od prosvjednika protiv Projekta luke Mrtvaška, proveden je upravni nadzor od strane nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je zaključilo da izdavanje dozvole u pogledu urbanističkoga plana uređenja nije u suprotnosti s odredbama Zakona o prostornom uređenju, i time potvrdilo zakonitost građevinske dozvole.

Ne postoji odgovornost niti za izostanak faznosti gradnje jer je u građevinska dozvola izdana bez lokacijske dozvole uslijed riješenih imovinsko-pranih odnosa.
Najodlučnije se odbija da bi realizacija Projekta luke Mrtvaška ugrozila egzistenciju mladih obitelji na Iloviku. Svjesni smo da će ona uzrokovati određeni pad standarda prometne povezanosti Ilovika s Lošinjem, ali ta ono će biti vremenski ograničeno tijekom izvođenja radova, tijekom kojeg vremena su svi dionici poduzeli maksimalne napore i radnje k smanjenju i uklanjanju negativno posljedica na taj standard. Također, neovisno o tome, takav standard pomorske povezanosti i dalje neće biti manji od onog koji imaju mještani drugih otoka, poput Suska, Unija, Oliba, Silbe, Premude i sl.

Primorsko-goranskoj županiji nisu se obratili niti OLAF niti Eppo”, zaključila je Rinčić za N1.

” 

L.B.

Komentari