Istra traži od Italije uvođenje selektivnih mjera

16

Istarska županija u srijedu je poslala poziv talijanskom premijerom Giuseppeu Conteu i predsjednicima regija Friuli Venezia Giulia i Veneta gdje traže uvođenje selektivnih mjera na razini županija kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana susjednih pograničnih regija. Razlog je taj što je mnogo građana Istre povezano s Trstom i regijom Friuli Venezia Giulia te općenito sjevernim regijama Italija jer zbog poslovnih razloga tamo moraju putovati gotovo svakodnevno i aktualna situacija im otežava putovanja.

Iz istarskog Stožera ističu kako je Istra adekvatno reagirala na epidemiju te su poduzene sve epidemiološke mjere kako bi se zaraze svele na najmanju moguću mjeru, restrikcije su poduzete među prvima u Istarskoj županiji, a povoljna situacija nastavila se i kroz sezonu koja je protekla mirno. Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i gradonačelnici Istre kazao je: “Rezultat je to svih naših napora, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata u pridržavanju propisanih mjera. I u nadolazećem razdoblju ustrajat ćemo na održavanju pozitivnih pokazatelja.”

Jutarnji list prenosi kako se Istarska županija klasificira u zelenu zonu, a sam postotak pozitivnih slučajeva u posljednjem tjednu iznosi manje od 3%.

Komentari