Ispitani roditelji djevojčice koja je u Klaićevu stigla s teškim ozljedama glave, djelomično su priznali

112

Roditelji teško ozlijeđene djevojčice od 2,5 godine ispitani su danas u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital kazala je da su djelomično priznali počinjena djela te u se opširno branili i iznosili okolnosti. N1 Televizija prenosi kako je majka prvookrivljena i kako je se tereti za pet kaznenih djela, dok se oca tereti za četiri djela povrede prava djeteta.

27-godišnji otac i 24-godišnja majka su uhićeni te ih se sumnjiči za povredu prava djeteta, a ako djevojčica ne preživi teretit će ih se za teško ubojstvo. „Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu”, priopćila je sinoć policija.

Ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić za N1 Televiziju danas je kazao kako je djevojčica i dalje vrlo kritično i kako je na mehaničkoj ventilaciji. Dodao je kako se sve poduzima da se spasi život djeteta. “Prvo nisu bile poznate okolnosti pod kojima su nastale ozljede. No mi smo kasnije konstatirali puni opseg stanja. U prvom redu dominiraju problemi sa središnjim živčanim sustavom s oštećenjem moždanih struktura. Mi kao javna institucija odgovorni smo da upozorimo na svaku takvu situaciju. Nadležne službe će, nadam se, rasvijetliti sve okolnosti svih teških ozljeda”, rekao je Roić za N1.

Prema pisanju Jutarnjeg lista utvrđena je kronologija slučaja. Majka djeteta se nedugo nakon poroda javila Centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera, no nekoliko dana kasnije vratila se partneru Potom je napustila izvanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila na skrb ocu koji se obratio Centru jer se nije mogao brinuti o djetetu. Centar je dijete smjestio u udomiteljsku obitelj gdje su ga roditelji pravovremeno posjećivali. Nakon dvije godine partnerski odnosi su se roditeljima poboljšali, vjenčali su se i dobili još dvoje djece. Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku obitelj umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima.  U obilascima djeteta voditeljica Centra ustanovila je da je djevojčica bila uredna i lijepog razvoja, no početkom godine roditelji su se počeli žaliti da se dijete počelo čudno ponašati i da sve slabije priča.

I sama je voditeljica primijetila probleme s curicom te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa. U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila na Hitnoj s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Dijete je u Centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela kako se to sve češće događa te je dijete upućeno pedijatru. Idući dan dijete je bilo već u besvjesnom stanju na Hitnoj.

Komentari