Interaktivna karta otkriva stvarne posljedice potresa na Baniji

60

Prvi podaci dobiveni satelitom i dronovima pokazuju posljedice potresa na objektima u Petrinji. Prema pisanju Večernjeg lista, posljedice potresa mogu se vidjeti na interaktivnoj karti Hrvatske udruge kriznog menadžmenta.

U Petrinji je stradala 681 kuća, u Sisku njih 891, a u Glini 1171. Kuće su na karti označene crvenom, žutom i narančastom bojom. Crvena boja znači da je kuća potpuno uništena, narančasta da je oštećena, a žuta vjerojatno oštećena. Procjena posljedica potresa rađena je uz pomoć satelitskih snimaka Copernicus EMS na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite.

“Ovakva se karta radi, zapravo, kao potpora operativnom djelovanju civilne zaštite. Ona omogućava pregled situacije, ali moram napomenuti da nikako ne zamjenjuje struku na terenu. Moguće je da su oštećeni još neki objekti, što se ne može vidjeti izvana. Primjerice, oštećenja zidova u unutrašnjosti, što svakako moraju još pogledati statičari. Zbog konstantne naoblake koja je otežavala interpretaciju satelitskih snimaka, korištene su i one dronova Hrvatske gorske službe spašavanja, odnosno njihova Odjela bespilotnih sustava, kao i dronovi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek” kazao je za Večernji list predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić. Ova karta dobra je podloga za rad.

Komentari