Inspekcija zabranila uvoz popularnih maski s bakrom

67

Maske od bakra kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD, koje su se reklamirale kao ubojite protiv koronavirusa, izazvale su pravu pomamu. Jedna maska stajala je 40-ak kuna, a građani su uzimali i kutiju s po 5 maski i plaćali 200-tinjak kuna. Riječ je maskama u koje je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije. Ujedno, te maske ne pružaju veću zaštiti od drugih maski. Zbog toga je inspekcija Ministarstva zdravstva zabranila do daljnjega uvoz u Hrvatsku.

Na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite za medije Vera Katalinić Janković kazala je: “Uvijek je bilo diskusije o maskma. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od virusa i bakterija i da su bolje nego druge. Ove su se maske pokazala neodgovorajućima i inspekcija ministarstva je reagirala. Kada se ti nedostaci uklone one će se naći na tržištu vjerojatno kao i druge maske.”

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je i da oni koji su preboljeli koronavirus nose maske i dalje: “Iako je osoba preboljela covid, ne zna se gdje se taj virus još nalazi. Svima se preporuča da nose maske.”

Zato, kad već nosimo maske za lice, zašto ih ne bismo i pokazali? Započeli smo s prikupljanjem fotografija vaših maski za lice, a osobe koje nose najljepšu masku dobit će simpatičan dar. Pravila su jednostavna. Sve što trebate je uslikati selfie, svoj portret ili snimiti kratak video sa svojom maskicom i poslati nam u inbox na službenu Facebook stranicu teklic.hr. Broj fotografija ili videozapisa nije ograničen, a slanjem više fotografija ili videozapisa povećavate si šanse za osvajanje nagrade. Fotografije ćemo objavljivati u albumu na našoj službenoj Facebook stranici, a potom će tročlani žiri odabrati tri najzgodnije maske i darovati ih simpatičnim darom. U odabiru najljepše maskice žiriju možete pomoći lajkovima na fotografiju.

Dakle, za sudjelovanje u darivanju potrebno je:

  1. Uslikati selfie, svoj portret s maskom ili snimiti kratak video
  2. Poslati nam u inbox službene Facebook stranice teklic.hr

Izvor: Vijesti.hr

Komentari