Imate li zadah od češnjaka? Znanstvenici pronašli moguće novo rješenje

561
češnjak

Češnjak može zbližiti i odbiti ljude. Prokletstvo mu je to što u kuhinji miriše ukusno, a užasno kad vam izlazi iz usta.

Čak i nakon temeljitog četkanja, neugodan, sumporni miris ponekad može neumoljivo ostati u dahu. Sheryl Barringer je ovdje da pomogne.

Znanstvenica za hranu na Sveučilištu Ohio State, Barringer je tijekom godina identificirala brojna znanstvena rješenja za zadah od češnjaka, uključujući kiseline u jabukama i metvici te masnoću u mlijeku.

Sada je identificirala još jednog mogućeg kandidata: jogurt.

Dodavanjem jogurta u staklenku narezanog sirovog češnjaka u pokusima, Barringer i njezin kolega, doktorant Manpreet Kaur, otkrili su da su sumporni plinovi smanjeni za 99 posto.

Čak i kad je par koristio češnjak koji je bio pržen u ulju, jogurt je svejedno smanjio najsmrdljivije spojeve do 94 posto.

Mala razlika u učinku vjerojatno je posljedica činjenice da prženje češnjaka već smanjuje koncentraciju gotovo svih glavnih hlapljivih spojeva koji stvaraju miris.

Kako bi shvatili zašto jogurt čini gotovo istu stvar, Berringer i Kaur odlučili su rastaviti mliječni proizvod na glavne sastojke.

U daljnjim je eksperimentima utvrđeno da i mast maslaca i mliječni protein prigušuju smrdljive hlapljive tvari češnjaka učinkovitije od vode. Oba sastojka su očito “izvrsni tretmani” za ove smrdljive spojeve.

Nalazi su u skladu s nekim njezinim prethodnim istraživanjem, koje je otkrilo da mlijeko s visokim postotkom masnoće smanjuje zadah od češnjaka više nego mlijeko bez masti. No otkrića o proteinima bila su posebno prosvjetljujuća.

“Bila sam više uzbuđena zbog učinkovitosti proteina jer savjet potrošača da jedete hranu s visokim udjelom masti neće dobro proći”, kaže Barringer. “Visoka količina proteina trenutno je vrlo popularna stvar – općenito, ljudi žele jesti više proteina.”

Kad su se Barringer i Kaur poigrali s pH jogurta – koji može utjecati na to koliko se dobro proteini vežu za hlapljive tvari – otkrili su da je kiseliji jogurt bolji u prigušivanju smrdljivih hlapljivih tvari u sirovom i prženom češnjaku.

To sugerira da proteini doista igraju važnu ulogu u smanjenju zadaha od češnjaka i dio su onoga što jogurt čini tako učinkovitim.

Znamo da proteini vežu okus – često se to smatra negativnim, pogotovo ako hrana s visokim sadržajem proteina ima slabiji okus”, objašnjava Barringer. “U ovom slučaju to bi moglo biti pozitivno.”

Trenutno istraživanje nije ispitalo učinak jogurta na stvarni miris daha od češnjaka kod ljudi. To tek treba provjeriti, ali Berringer kaže da bi, ako bi rješenje funkcioniralo u praksi, jogurt trebalo jesti ubrzo nakon češnjaka.

“Za jabuke smo uvijek govorili da ih pojedete odmah”, savjetuje ona. “Pretpostavlja se da je isto i s jogurtom – uzmite češnjak i odmah pojedite jogurt.”

Izvor: Science Alert

Komentari