Imamo prvake! – odlični rezultati Budi++ ekipe na državnom natjecanju iz informatike

144
Budi++ ekipa

Deset učenika, članova Budi++ ekipe koja se tijekom cijele školske godine okuplja u Centru tehničke kulture Rijeka, vratilo se s Državnog natjecanja iz informatike sa sjajnim rezultatima. Imaju državnog prvaka i prvakinju!

Najuspješniji među Budi++ polaznicima bio je Kraljevičanin Borna Gudac koji se natjecao u dvije kategorije. U kategoriji Algoritmi za sedme razrede osnovnih škola osvojio je prvo mjesto, a u Logu drugo. Gaia Klovar Lukarić, učenica petog razreda osnovne škole Nikola Tesla, ujedno i prvakinja Hrvatske u višeboju (atletika), osvojila je prvo mjesto u kategoriji logo za osnovne škole među petašima. Sljedeći tjedan ovu vrijedan i pametan dvojac pokazat će što zna i na državnom natjecanje iz matematike za koje su se također spremali uz mentora Lorisa Rašpolića, koordinatora obrazovnih programa Centra tehničke kulture Rijeka.

Osim njih u kategoriji Logo za osnovne škole sudjelovali su: Bruno Gregur ( 4. mjesto,  8. razredi), Karlo Saršon (5. mjesto 6. razredi), Marko Rigatti –(7. mjesto, 7. razredi), Roko Dobrović (9. mjesto, 5. razredi). U kategoriji Algoritmi za osnovne škole uz Bornu su se natjecali Nikola Vlašić (2. mjesto, 8. razredi) i Karlo Saršon (10. mjesto, 6. razredi).

U kategoriji Razvoj softvera za osnovne škole Val Družeta je sa svojim radom „Smart Readerom“ osvojio 5. mjesto. U njegovu aplikaciju integrirana je istrenirana umjetna inteligencija koja korisniku omogućuje višefunkcionalno čitanje tekstova i sintetizaciju teksta u govor. Cilj aplikacije je bio olakšati čitanje lektire, no kroz rad na aplikaciji s mentorom Jakovom Tomasićem, proširili su to na druge knjige i znanstvene radove, te nadodali primjenu za profesore koji korištenjem ove aplikacije mogu stvoriti ispit za učenike.

Na državnom  natjecanju bili su i srednjoškolci Josip Šebelja, koji je u kategoriji Algoritmi za prve razrede osvojio 7. mjesto, i Marta Ljubić, koja je u istoj kategoriji osvojila 12. mjesto.

Od početka godine u Budi++ radionice za darovite učenike u području informatike uključilo se pedesetak učenika. Oni se svake subote, a pred sama natjecanja i tijekom tjedna, okupljaju u CTK Rijeka gdje uz mentore Lorisa Rašpolića, Jakova Tomasića i Simeona Stefanovića, obrađuju gradivo i rješavaju napredne zadatke u programskim jezicima Logo, Python i C++, ovisno o dobi. Najmlađi polaznici imaju 10 godina, a najstariji 18. Radi se o učenicima i učenicama iz Rijeke i okolice.

Na školsku natjecanje iz informatike snage sa svojim vršnjacima je odmjerilo 42 učenika i učenica iz Budi++ projekta, među kojima su se neki natjecali u više kategorija (ukupno 63 izlaska na školsko natjecanje). Na županijsku razinu natjecanja je pozvano 32 natjecatelja, od čega neki u više kategorija (ukupno 44 izlaska na županijsko natjecanje). U natjecanju na najvišoj, državnoj razini, sudjelovalo je 10 učenika i učenica okupljanih oko CTK Rijeka (12 izlazaka na državno natjecanje).

Osim na školskom, županijskom i državnom natjecanju iz informatike koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, polaznici Budi++ radionica ove školske godine sudjelovali su u natjecanju Logo liga gdje su ekipno zauzeli 5. mjesto i Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici.

Jučer je Budi++ ekipi stigao i poziv za sudjelovanje na Dane mladih informatičara Hrvatske koji će se održati od 25. do 28. travnja u Zagrebu pod organizacijom Hrvatskog saveza informatičara. Na Danima mladih informatičara održat će se Hrvatska informatička olimpijada za djevojke, Hrvatska Logo olimpijada  i Juniorska hrvatska informatička olimpijada. Poziv je temeljen na rezultatima postignutih na Državnom natjecanju, HONI-ju i Logo ligi. U Zagreb su pozvani: Borna Gudac, Gaia Klovar Lukarić, Bruno Gregur, Marta Ljubić, Iva Laštro i Nikola Vlašić.

Odlazak Budi++ ekipe u pratnji mentora na državno natjecanje financijski je potpomogla Primorsko-goranska županija, a sam projekt Budi++ kontinuirano iz godine u godinu podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Roko Dobrović Nikola Vlašić Marta Ljubić Marko Rigatti Budi++ ekipa Budi++ ekipa Budi++ ekipa Budi++ ekipa Budi++ ekipa Budi++ ekipa Karlo Saršon Josip Šebelja Gaia Klovar Lukarić Budi++ ekipa u Vodicama Bruno Gregur Borna Gudac_Gaia Klovar Lukarić_Nikola Vlašić Borna Gudac

Komentari