Ilovčani: Tužibaba Reza

162
Foto: Spasimo otok Ilovik FB

Problemi s Mrtvaškom ne staju. I ovog puta Ilovčani su na Facebook stranici “Spasimo otok Ilovik” transparentno izvijestili o čemu je riječ. Srž novog problema, prenosimo u nastavku:

“Mnogi djelatnici državnih službi zasigurno su na svojim leđima iskusili neki oblik tužakanja šefu kad bi postupili „neposlušno“. Ovaj infantilni oblik ponašanja nije rezerviran samo za malu djecu, nego i za sitne autoritete stečene položajem, ne i znanjem odnosno inteligencijom, a zasigurno je ostavština komunističkog načina razmišljanja iz bivše nam države.

Malo je veći problem kad moraš tužakati nekog neovisnog, privatnika koji nema svog „šefića“, koji nije prikačen na državnu sisu, nije se uhljebio i ne čeka plaću iz državnog proračuna ili čak od nekog „privatnika“ kojem bi se mogao uputiti prigovor.
Tako se i Filip Balija, ravnatelj ŽLU Mali Lošinj našao u problemu kome bi tužio glasnogovornika MO Ilovik, odvjetnika i vlasnika OPG-a na Iloviku, koji mu očito predstavlja kamenčić u zubima u borbi za Mrtvašku. Pa mu je netko (možda Loris Rak, njegov pajdaš iz Upravnog vijeća ŽLU M. Lošinj?) rekao da Hrvatska odvjetnička komora ima disciplinsko tužiteljstvo kojem se može prijaviti neprimjereno ponašanje odvjetnika.
Filip Balija je, u svojoj prijavi naveo „da se prijavljeni odvjetnik predstavljao kao osoba ovlaštena za zastupanje Mjesnog odbora Ilovik te da se radi o jednom od vođa prosvjeda protiv izvođenja radova u luci Mrtvaška te da isti konstantno iskrivljava činjenice, lažno se predstavlja, poziva na linč i hajku, itd.“
U ovom slučaju Hrvatska odvjetnička komora prijavu je odbacila, a obrazloženje odbacivanja prijave predstavlja kratki brevijar ljudskih prava, vladavine prava i pravne države.
Pročitajte obrazloženje HOK-a u nastavku.
„…Iz pregleda televizijskih nastupa kao i iz očitovanja prijavljenog odvjetnika proizlazi da se prijavljeni odvjetnik zaista angažirao u problematici koja se tiče građenja novog pristaništa u uvali Mrtvaška kao i njegovog utjecaja na svakodnevni život stanovnika Ilovika. Kako je prijavljeni odvjetnik nastupao prvenstveno kao građanin i osoba s prebivalištem na Iloviku time ima legitimitet boriti se za svoja i uvjerenja svojih sumještana. Nastavno, iz punomoći koja prileži očitovanju prijavljenog odvjetnika na disciplinsku prijavu proizlazi da je predsjednica mjesnog odbora Jadranka Matas ovlastila Ladislava Radoslovića da predstavlja i zastupa interese Vijeća mjesnog odbora Ilovik glede svih postupaka koji se tiču dogradnje luke Mrtvaška.
U svojim istupima prijavljeni odvjetnik nastupa primarno kao građanin i to građanin sa prijavljenim prebivalištem i OPG-om na otoku Iloviku i na kojeg, kao i na sve njegove sumještane, rekonstrukcija uvale ima velik i po njegovom stajalištu negativan utjecaj.
Svaki građanin pa tako i odvjetnik ima pravo legitimnim sredstvima boriti se za svoje interese pa tako i žitelj otoka Ilovika kojem pripada i prijavljeni odvjetnik ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo odlukama tijela koje su od presudnog utjecaja na svakodnevni život građana. Sudjelovanje u televizijskim emisijama, podnošenje prijava pa čak i oblik građanskog neposluha ulaze u legitimne oblike borbe protiv odluka vlasti ukoliko su u suprotnosti sa dobrobiti lokalnog stanovništva.
Slijedom iznesenog i kako iz postupanja prijavljenog odvjetnika ne proizlazi da bi isti počinio težu povredu Kodeksa odvjetničke etike, vaša se prijava odbacuje.“

 

ilovik
Izvor: Spasimo otok Ilovik FB
ilovik
Izvor: Spasimo otok Ilovik FB
Snimka zaslona 2022-05-15 083500
Izvor: Screenshot FB

L.B.

Komentari