Idući tjedan na riječkom Korzu otvara se najveća knjižara u Hrvatskoj

159
Vrisak2024

Na današnjoj press konferenciji 17. Vriska, održanoj u Rijeci, službeno je najavljen bogat ovogodišnji program, objavljeni su polufinalisti V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, a najavljeno je i otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj. Ovaj događaj okupio je predstavnike medija, kulturnih institucija i ljubitelje književnosti.

Press konferenciju otvorio je programski direktor Vriska Drago Glamuzina, koji je pozdravio prisutne sudionike i predstavnike medija. U svom uvodnom govoru Glamuzina je naglasio važnost festivala Vrisak za kulturni život Rijeke, ističući da festival već 17 godina zaredom dovodi najbolje književnike iz regije i svijeta u ovaj grad.

Plamena Šarlija, voditeljica Odsjeka za kulturu Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je Festival iz godine u godinu sve uspješniji, i što se u njega uključuje sve više gradskih institucija. Šarlija je naglasila koliko je važno za grad Rijeku imati jedan ovakav festival te istaknula napore Grada u daljnjem povezivanju kulturnih institucija i podršci festivalu Vrisak.

Direktorica hotela Bonavia Vlatka Stanić najavila je novu suradnju između Vriska i hotela Bonavia, koji je od ove godine jedan od službenih partnera festivala te istaknula kako će to dodatno obogatiti program festivala i omogućiti još bolju promociju književnosti i kulture u Rijeci.

Festivalski dio Vriska održat će se od 14. do 21. rujna 2024. godine u prostorima Art-kvarta Benčić, s bogatim programom za sve uzraste. U jutarnjim satima očekuju vas Vrisak Junior u Dječjoj kući, filmske projekcije u Art-kinu, okrugli stolovi i potpisivanja u V.B.Z.-ovim knjižarama na Korzu i u Muzeju grada Rijeke, večernje promocije knjiga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Gradskoj knjižnici Rijeka te svečana dodjela V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine u srcu Art-kvarta Benčić.

Sajamski dio ponovno će se održati u V.B.Z.-ovim knjižarama te na književnim punktovima u centru grada, na Korzu, gdje će posjetitelji moći pronaći knjige domaćih i stranih izdavača s popustima do 80 posto.

Drago Glamuzina predstavio je novi vizualni identitet festivala Vrisak, čiji je dizajn kreirala mlada dizajnerica, Lana Deković. Deković se zahvalila na prilici te predstavila svoju ideju i koncept dizajna koji će pratiti ovogodišnji festival.

Vrisak2024

Glamuzina je potom najavio neke od glavnih gostiju ovogodišnjeg festivala, uključujući svjetsku književnu zvijezdu Borisa Akunina, mladu britansku spisateljicu Elizu Clark te domaće i regionalne zvijezde Zorana Predina, Lanu Bastašić, Kristiana Novaka, Magdalenu Blažević, Semezdina Mehmedinovića, Lidiju Dimkovsku, Srđana Valjarevića, dobitnika ovogodišnje Ninove nagrade Stevu Grabovca i druge.

Ovi će ugledni autori sudjelovati u bogatom programu koji obuhvaća razne književne večeri i čitanja, filmske projekcije, panel diskusije i radionice.

Polufinalisti VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman

Na kraju svog obraćanja, Glamuzina je objavio 13 polufinalista V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nagrada, koja iznosi 15.000 eura, bit će dodijeljena najboljem romanu u rukopisu, a proglašenje dobitnika održat će se na otvorenju Vriska 14. rujna.

Polufinalisti ovogodišnje nagrade su:

 

1.           Oblaci mi neće nauditi (šifra: Long Village)

2.           29 tužnih činjenica (šifra: Šaraj, ne kradi)

3.           Joe Magarac (šifra: RA-1234)

4.           Kako je čovjek postao majmun (šifra: MP Corp)

5.           Kaffe Bar Sunce (šifra: Krkanlezijanac)

6.           Je li šuma još uvijek ovdje (šifra: Žaki)

7.           Otac u prozoru (šifra: Ken Parker)

8.           U koži krokodila (šifra: Koža krokodila)

9.           Grobar pasa (šifra: Jazavčar)

10.         Ševa (šifra: Cvjetomor)

11.         Inspektor (šifra: Iva Mars)

12.         Quasi una fantasia (šifra: Popokatepetl)

13.         Ljeti, na istok! (šifra: Kuća)

 

Otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj

 

Posebno uzbuđenje izazvalo je obraćanje Mladena Zatezala, koji je predstavio plan za otvorenje najveće knjižare u Hrvatskoj. Nova knjižara, koja će se prostirati na 1200 kvadratnih metara, otvorit će svoja vrata 5. srpnja u centru Rijeke, zgradi Karoline Riječke na Korzu. Zatezalo je naglasio kako će ova knjižara postati glavno knjižarsko središte Hrvatske, pružajući ljubiteljima knjige bogatu ponudu naslova i vrhunsku uslugu.

Knjižara će imati prostor za promocije, radionice i izložbe, što će dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada. Prva promocija održat će se samo par dana nakon otvorenja, 8. srpnja, kada će biti predstavljen novi roman velikog bosansko-američkog pisca Aleksandra Hemona “Bejturan i ruža”.

Ovaj ambiciozni projekt dodatno će učvrstiti status Rijeke kao centralnog knjižarskog središta u Hrvatskoj, te će, zajedno s festivalom Vrisak, značajno doprinijeti kulturnoj ponudi grada.

V.B.Z. je ponovno potvrdio svoju posvećenost promociji književnosti i podršci književnim stvarateljima, dok Rijeka nastavlja graditi svoj ugled kao ključni kulturni centar u regiji.Vrisak podržavaju: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, program Kreativna Europa Europske unije

Partneri: Grand hotel Bonavia, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća, Dnevni boravak, Gradska knjižnica i čitaonica Rijeka i Hrvatska gospodarska komora – Zajednica nakladnika i knjižara.

 

Komentari