Idealan nedjeljni ručak: Sočne kremaste lazanje bolonjez s bešamelom

70

Sastojci:

  • Tijesto:
  •  3 cijela jaja
  •  2 velike žlice ulja
  •  3 velike žlice hladne vode
  •  300g glatkog brašna
  •  Umak:
  •  500g bilo kojeg mljevenog mesa
  •  10g soli
  •  svježe mljeveni papar
  •  puno sjeckanih listića peršina
  •  1,5 dl crnog ili bijelog vina
  •  3-4 češnja češnjaka
  •  2 glavice luka
  •  malo korjenastog povrća (peršin, celer ili stabljike celera)
  •  1dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  •  50g slanine ili pancete
  •  3-4 dl pasirane rajčice
  •  prstohvat začina ili sušenog bosiljka u nedostatku
  •  pola litre vode
  •  Bešamel:
  •  80g maslaca
  •  50g glatkog brašna
  •  1 litra mlijeka
  •  7g soli
  •  10g šećera
  •  malo bijelog mljevenog papra (opcija ako imate)
  •  malo muškatnog oraščića (nikako previše)
  •  Dodatno:
  •  alu folija
  •  200-300g sira (kojeg bi inače koristili za pizzu)

Korak 1

U jaja dodati ulje i vodu pa promiješati. Zatim glatko brašno pa umijesiti tijesto za lazanje. Dobiveno tijesto zamotati u vrećicu za zamrzavanje pa spremiti u duboko najmanje sat i pol vremena. SAVJET: Može stajati i preko noći ili dulje. Na ovaj način, ako ćete tijesto pripremati isti dan, najbolje je da ga napravite odmah na početku i spremite u duboko do upotrebe.

Korak 2
Povrće i korjenasto povrće sitno nasjeckati

Korak 3
U meso dodati sol, sjeckane listiće peršina, papar i vino. SAVJET: Ne morate koristiti vino ako ne želite, ali na ovaj način će okus biti bolji, ali ćete izbjeći i stvaranje grudica za vrijeme pirjanja/disnatanja kasnije

Korak 4

Zagrijati prvo tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodati ekstra djevičansko maslinovo ulje. Odmah dodati pancetu ili slaninu koju ste prethodno sitno nasjeckali. SAVJET: Ako ne volite ili nemate slaninu / pancetu, preskočite taj dio.

Korak 5
Upržiti 2-3 minute pa dodati sjeckano povrće te nastaviti prijati oko 10 minuta do zlatno žute boje. Dodati meso sobne temperature pa nastaviti 20 minuta kako bi se svi sokovi i tekućine reducirali u potpunosti.

Korak 6
Sada dodajte pasiranu rajčicu začine ili barem sušeni bosiljak pa nastaviti reducirati oko 7-8 minuta.

Korak 7
Sada dodajte pola litre vode ili za još bolji okus povrtni ili mesni temeljac (super opcija ako ga imate)

Korak 8
Nastaviti reducirati uz povremeno miješanje na pola, narednih oko 15 minuta pa maknuti s vatre i ostaviti da tako stoji do upotrebe

Korak 9
Tijesto za lazanje sada izvaditi iz dubokog i naribati ga preko veće površine kako bi se lijepo rasporedilo

Korak 10

U blago posoljenoj vodi kuhajte tijesto svega 2-3 minute. SAVJET: Ako vam se tijesto zalijepi, u videu sam pokazao dobar trik kako ga najlakše i najbrže odvojiti. Tijesto procijediti pa ga rasporediti na neki lim ili slično pravokutnog oblika, kako bi imali bolju viziju o količini za vrijeme slaganja lazanja kasnije.

Korak 11
Na srednje jakoj vatri otopite maslac pa dodajte brašno te nastavite sve dobro miješati da se sjedini, narednih pola minute

Korak 12
Uliti mlijeko pa dodati sol, šećer, bijeli mljeveni papar (opcija) muškatni oraščić
Bešamel kuhati narednih oko 10 minuta. SAVJET/VAŽNO: Bez obzira što je ovo idealan omjer brašna, maslaca i mlijeka za pravi original bechamel, zna se dogoditi da se brašno zalijepi za dno s maslacem. To se gotovo i ne primijeti, niti osjeti pod kuhačom, zato savjetujem da promiješate kratko i sa onom gnječilicom za pire.

Korak 13

Lim 35 x 20 cm premažite s malo maslaca.

Korak 14
Za lazanje bolonjez s bešamelom slažite red tj. dio tijesta (četvrtinu) pa četvrtinu bešamela i trećinu umaka bolonjez. Nastavite slagati 2/4 tijesta, 2/4 bešamela i 2/3 umaka bolonjez. Sada rasporedite 3/4 tijesta, 3/4 bešamela i posljednju 1/3 umaka bolonjez. Za kraj ide posljednja četvrtina tijesta i bešamela

Korak 15
Zatvorite sa alu folijom i lazanje bolonjez s bešamelom pecite sat vremena na 210°C s uključenim gornjim i donjim grijačem.

Korak 16
Nakon proteka vremena maknite foliju i raporedite ribani sir odozgora te vratite natrag u pećnicu još nekih 10-15 minuta na istoj.

L.B.

Komentari