Idealan nedjeljni ručak: Shiitake gljive u umaku od rajčice sa puretinom ili piletinom i domaće špecle

23

Sastojci

  •  100g shiitake gljiva (mogu i druge gljive, može i veća količina, a može i bez gljiva)
  •  500g svježih rajčica
  •  80g korijena celera
  •  30g korijena peršina
  •  250g luka
  •  2 češnja češnjaka
  •  500g purećih ili pilećih prsa
  •  10g soli
  •  papar
  •  po želji malo čilija
  •  2 velike žlice ulja
  •  Za umak od rajčice:
  •  mala žličica šećera
  •  prstohvat sušenog origana i bosiljka (može i svježi)
  •  Domaće špecle ili Spätzle:
  •  3 jaja
  •  prstohvat soli
  •  velika žlica ulja
  •  1.5 dl vode
  •  350g glatkog brašna
  •  Dodatno potrebno: parmezan po želji i ukusu
  1. Pripremiti gljive, rajčicu, korijenasto povrće, luk, češnjak i pureći ili pileći file.
  2. SAVJET: Možete dodati i više gljiva istih ili nekih drugih ili ih izostavite, nećete pogriješiti.
  3. Rajčice prerezati na pola kako je prikazano u video receptu pa poslagati na prerezanu stranu u lonac
  4. 4. Luk i češnjak oguliti pa sitno nasjeckati zajedno sa korijenastim povrćem
  5. Gljive narezati na malo deblje ploške
  6. Pureća ili pileća prsa narezati na komade, niti premale ali niti prevelike. Dodati sol, papar, po želji malo čilija i ulja pa promiješati
  7. U lonac dodati 3 dl vode i zakuhati. Poklopiti pa kuhati 5 minuta poklopljeno na srednje jakoj vatri8. Nakon proteka vremena, maknuti kožicu od paradajza jer sada ide vrlo lagano

    9. Dodati šećer, prstohvat sušenog origana i bosiljka (može i svježi) pa maknuti sa vatre do upotrebe

    10. Na vruću tavu dodati ulje pa sjeckani luk sa češnjakom i korjenastim povrćem. Pirjati 10 minuta kako bi se sve dobro upržilo

    11. Zaliti sa 2 dl vode i poklopiti pa nastaviti kuhati narednih 10 minuta kako bi se voda reducirala u potpunosti

    12. Sada se dodaje puretina ili piletina pa dobro miješati narednih par minuta

    13. Sada dodati shiitake gljive pa nastaviti još 2 minute, kako bi pustile sokove i tekućinu, a istovremeno se ista mora reducirati u potpunosti

    14. Sada uliti prethodno pasiranu rajčicu koju ste spremili sa strane, pa smanjiti vatru i nastaviti kuhati par minuta

    16. SAVJET: Sada možete kao i ja pripremiti domaće špecle prema uputi u videu ili zakuhati bilo koji kupovnu tjesteninu. To mogu biti i domaći njoki, eventualno mašnice, ali i tortelini ili široki rezanci

    17. Kada je tekućina reducirana u jelu u potpunosti i ostao je samo saft ili umak s rajčicom, dodati 2 dl vode gdje se kuhala tjestenina (u posoljenoj vodi) ili bilo što drugo iz prethodno iznad napisanog savjeta

    18. Sada ocijediti “tjesteninu” a jelo još kratko prokuhati do željene gustoće i poslužiti

    Po želji posipati s parmezanom i shiitake gljive u umaku od rajčice sa puretinom ili piletinom i domaće špecle su gotove te spremne za konzumaciju.

Komentari