Idealan nedjeljni ručak: Seljačke okruglice od sira

93

Hladna je, kišna noć i niste imali najbolji dan. Upravo ste namjeravali zagrijati juhu, što bi vam moglo pomoći da se osjećate malo bolje, ali zašto ne biste preobrazili potpuno raspoloženje i skuhali na pari vrlo ukusne, jednostavne okruglice sa sirom?

Sastojci:

Juha:

3 žlice neslanog maslaca

½ funte pilećih bataka bez kože i kostiju, narezana na kocke

1 žuti luk, narezan na kockice

⅓ šalice brašna sol

svježe mljeveni crni papar po ukusu

1 prstohvat kajenskog papra

6 šalica pileće juhe

2 celera, narezana na kockice

1 velika mrkva, narezana na kockice

½ žličice svježeg lišća timijana (po želji)

2 žlice narezanog mladog luka

Okruglice:

½ šalice domaćeg sira

1 ¼ žličice mljevenog svježeg ružmarina

½ žličice košer soli ili po ukusu

1 prstohvat svježe mljevenog crnog papra

1 veliko jaje

⅓ šalice samodižućeg brašna

1 prstohvat kajenskog papra

Korak 1

Otopite maslac u visokoj posudi s poklopcem na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće batake i kuhajte, miješajući, dok lagano ne porumene, oko 5 minuta. Dodajte luk i kuhajte, miješajući, dok ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta. Začinite solju, paprom i kajenskim paprom. Umiješajte brašno i miješajte dok se brašno dobro ne umiješa, praveći roux, 2 do 3 minute. Možete dodati još brašna ako želite gušće varivo.

Korak 2

Ulijte pileću juhu i ostružite zapečene komadiće s dna. Dodajte mrkvu i celer i zakuhajte umak. Smanjite vatru na srednje nisku i održavajte lagano kuhanje. Dodajte listove timijana i pirjajte dok se umak malo ne reducira i zgusne, oko 45 minuta

Korak 3

Pojačajte temperaturu na srednju i vratite umak da lagano kuha. Dodajte luk.

Korak 4

Odjednom vadite 1 punu žlicu tijesta za knedle. Drugom žlicom oblikujte ovalne okruglice i pažljivo ubacite u tekućinu koja ključa. Po ovom receptu trebali biste dobiti ukupno 6 knedli. Pospite kajenskim paprom, poklopite i smanjite temperaturu na srednje nisku.

Korak 5

Okruglice pirjajte i kuhajte na pari dok ne nabubre i ne skuhaju se bez miješanja ili peckanja, oko 15 minuta. Kušajte i po potrebi posolite.

L.B.

 

 

Komentari