Idealan nedjeljni ručak: Rižoto s hokaido tikvom i piletinom

45

Sastojci

  •  350g riže
  •  500g pilećih prsa
  •  10g soli
  •  hokkaido tikva (oko 800g)
  •  250g luka
  •  1-2 češnja češnjaka
  •  oko 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  •  opcija: peperoncini (ljuta papričica)
  •  2.5 dl bijelog vina
  •  30ml pasirane rajčice (3 velike žlice)
  •  dosta sjeckanih listića peršina
  •  opcija: svježe mljeveni papar
  •  sol
  •  80g maslaca
  •  opcija: bosiljak i parmezan
  1. Rižu namočiti u vodi i ostaviti da tako stoji do upotrebe.
  2. Pileća prsa narezati na manje komadiće, posoliti i dobro promiješati pa spremiti u hladnjak do upotrebe
  3. Hokaido tikva se oguli i nareže na komade veličine zalogaja. Poslagati na papir za pečenje i staviti peći 20 minuta na 190 C s uključenim ventilatorom na vrući zrak. Bez ventilatora (sa uključeni gornjim i donjim grijačem) peći 20 minuta, ali na 210 C
  4. SAVJET: Pečena hokaido tikva u pećnici se može i s korom, koja je jestiva
  5. Piletinu izvadite iz hladnjaka i promiješate te ostavite da tako stoji na sobnoj temperaturi do upotrebe.
  6. Luk, češnjak, korjenasto povrće (peršin i celer) nasjeckati
  7. Zakuhati 1,5 litru vode pa ugasiti i zaklopiti te maknuti s vatre do upotrebe
  8. SAVJET: Naravno da se može koristiti i temeljac za rižoto, ali kod ovog recepta to nije potrebno, dovoljna je vruća voda za podlijevanje rižota
  9. Ugrijati tavu pa dodati ekstra djevičansko maslinovo ulje i odmah piletinu. Pržiti naglo 7-8 minuta kako bi se mesu zatvorile pore
  10. Izvaditi piletinu van i spremiti poklopljeno u posudu sa strane do upotrebe
  11. Na istu masnoću dodati prethodno sjeckano povrće i po želji malo ljutine, peperoncini ljuta papričica i slično. Pirjati 10 minuta
  12. Namočenu rižu s početka recepta ocijediti pa dodati u tavu i miješati minutu dvije, sve dok se ne počne lijepiti za dno tave
  13. Sada uliti 2,5 dl bijelog vina pa nastaviti postupak miješanja, sve dok se ponovo riža ne počne lijepiti za dno tave
  14. Dodati pasiranu rajčicu i 2 dl vruće vode koju ste ono bili zakuhali pa maknuli s vatre. Smanjiti malo vatru pa opet nastaviti miješati dok riža ne upije svu tekućinu i ponovo se ne počne lijepiti za dno tave
  15. Sada ponavljati isti postupak podlijevanja svakih 3-4 minute narednih 20 minuta sve dok vam ne ostane 2 dl vruće vode
  16. Sada vratiti piletinu u jelo pa se dodaje prethodno pečena hokaido tikva iz pećnice
  17. Dodati i dosta sjeckanih listića peršina pa zaliti sa preostalih 2 dl vruće vode koju ste sačuvali
  18. Miješati dobro naredne 3-4 minute pa dodati sol i papar te kratko promiješati
  19. Narezati maslac pa ga samo otopiti istovremeno miješajući minutu dvije
  20. Rižoto s hokaido tikvom i piletinom recept je gotov i spreman je za posluživanje sa bosiljkom i parmezanom po želji

L.B.

Komentari