Sastojci:
Za umak od banane:
1 srednje zrela banana, pasirana
¼ šalice paste od rajčice
¼ šalice jabučnog octa
2 žlice smeđeg šećera
2 žličice biljnog ulja
2 žličice svježe naribanog đumbira
½ žličice luka u prahu
¼ žličice češnjaka u prahu
¼ žličice kajenskog papra
¼ žličice košer soli ili po ukusu
⅛ žličice mljevenog pimenta
⅛ žličice mljevene kurkume
¼ šalice vode
Za piletinu i marinadu:
½ šalice pripremljenog umaka od banane
¾ šalice sode od limuna i limete
½ šalice sojinog umaka
4 češnja protisnutog češnjaka
2 žlice smeđeg šećera
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1 srednji limun, ocijeđen
2 ½ funte pilećih bataka bez kože i kostiju, prerezanih na pola
Za umak:
3 žlice rezerviranog umaka od banane
3 žlice soja sosa
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica biljnog ulja
1 žličica ribljeg umaka
Korak 1
Zgnječite zrelu bananu, dodajte pastu od rajčice, ocat, smeđi šećer, ulje, đumbir, luk u prahu, češnjak u prahu, kajenski papar, sol, piment i kurkumu zajedno u lonac. Dodajte vodu i promiješajte da se sjedini.
Korak 2
Stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte. Promiješajte da se sjedini. Smanjite vatru na srednju i pirjajte dok se ne reducira i zgusne, 7 do 10 minuta. Maknite s vatre; rezervirajte 3 žlice za umak, a oko 1/2 šalice ostavite za marinadu.
Korak 3
Prebacite ½ šalice umaka od banane u zdjelu i dodajte sodu od limuna i limete, soja umak, češnjak, smeđi šećer, crni papar i limunov sok za marinadu. Mutiti dok se ne sjedini. Dodajte prepolovljene pileći batake i stavite da se premazuju.
4. korak
Pokrijte plastičnom folijom i marinirajte u hladnjaku 4 do 18 sati.
Korak 5
Kada ste spremni za kuhanje piletine, pomiješajte rezervirane 3 žlice umaka od banane, soja umak, smeđi šećer, ulje i riblji umak u maloj posudi.
Korak 6
Zagrijte roštilj na drveni ugljen dok ugljen ne bude jako vruć.
Korak 7
Izvadite piletinu iz hladnjaka i stavite na metalne štapiće.
Korak 8
Pecite piletinu na vrućem ugljenu dok ne bude više ružičasta u sredini, 15 do 20 minuta, okrećući i podlijevajući svake 2 do 3 minute. Poslužite s nakupljenim sokovima ili umakom za dodatno zalijevanje.
Ako piletina postaje previše tamna na roštilju, prijeđite na neizravnu toplinu ili je maknite s roštilja i završite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C do željene gotovosti.
L.B.
Komentari