Idealan nedjeljni ručak: Piletina s roštilja u filipinskom stilu

35

Sastojci:

Za umak od banane:

1 srednje zrela banana, pasirana

¼ šalice paste od rajčice

¼ šalice jabučnog octa

2 žlice smeđeg šećera

2 žličice biljnog ulja

2 žličice svježe naribanog đumbira

½ žličice luka u prahu

¼ žličice češnjaka u prahu

¼ žličice kajenskog papra

¼ žličice košer soli ili po ukusu

⅛ žličice mljevenog pimenta

⅛ žličice mljevene kurkume

¼ šalice vode

Za piletinu i marinadu:

½ šalice pripremljenog umaka od banane

¾ šalice sode od limuna i limete

½ šalice sojinog umaka

4 češnja protisnutog češnjaka

2 žlice smeđeg šećera

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

1 srednji limun, ocijeđen

2 ½ funte pilećih bataka bez kože i kostiju, prerezanih na pola

Za umak:

3 žlice rezerviranog umaka od banane

3 žlice soja sosa

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica biljnog ulja

1 žličica ribljeg umaka

Korak 1
Zgnječite zrelu bananu, dodajte pastu od rajčice, ocat, smeđi šećer, ulje, đumbir, luk u prahu, češnjak u prahu, kajenski papar, sol, piment i kurkumu zajedno u lonac. Dodajte vodu i promiješajte da se sjedini.

Korak 2
Stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte. Promiješajte da se sjedini. Smanjite vatru na srednju i pirjajte dok se ne reducira i zgusne, 7 do 10 minuta. Maknite s vatre; rezervirajte 3 žlice za umak, a oko 1/2 šalice ostavite za marinadu.

Korak 3
Prebacite ½ šalice umaka od banane u zdjelu i dodajte sodu od limuna i limete, soja umak, češnjak, smeđi šećer, crni papar i limunov sok za marinadu. Mutiti dok se ne sjedini. Dodajte prepolovljene pileći batake i stavite da se premazuju.

4. korak
Pokrijte plastičnom folijom i marinirajte u hladnjaku 4 do 18 sati.

Korak 5
Kada ste spremni za kuhanje piletine, pomiješajte rezervirane 3 žlice umaka od banane, soja umak, smeđi šećer, ulje i riblji umak u maloj posudi.

Korak 6
Zagrijte roštilj na drveni ugljen dok ugljen ne bude jako vruć.

Korak 7
Izvadite piletinu iz hladnjaka i stavite na metalne štapiće.

Korak 8
Pecite piletinu na vrućem ugljenu dok ne bude više ružičasta u sredini, 15 do 20 minuta, okrećući i podlijevajući svake 2 do 3 minute. Poslužite s nakupljenim sokovima ili umakom za dodatno zalijevanje.

Ako piletina postaje previše tamna na roštilju, prijeđite na neizravnu toplinu ili je maknite s roštilja i završite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C do željene gotovosti.

L.B.

Komentari