Idealan nedjeljni ručak: Odojak s hrskavom kožicom i krumpir iz pećnice

187

Sastojci

  •  MESO:
  •  1.5 kg odojak (rebra i leđa)
  •  1,5% soli u odnosu na količinu mesa (22g soli)
  •  mala žličica šarenog papra
  •  opcija ako imate: grančica ružmarina
  •  1 mala žličica senfa
  •  2 velike žlice suncokretovog ulja
  •  1 velika žlica masti (ili još 3 velike žlice ulja ako nemate mast)
  •  KRUMPIRI:
  •  1kg mladog krumpira (može bilo koji)
  •  1 mala žličica soli ili mješavine začina
  •  1 mala žličica slatke dimljene paprike (može i standardna, ne mora biti dimljena)
  •  Pola male žličice češnjaka u prahu ili granula
  •  Pola male žličice đumbira u prahu (opcija ako imate)
  •  papar
  •  Grančica ružmarina i timijana (opcija ako imate)
  •  2-3 velike žlice suncokretovog ulja
  •  DODATNO POTREBNO:
  •  2dl vode ili svijetlog piva (za zaliti krumpire, a ne kožicu od mesa, pripazite i pogledajte video)
  1. Odojak rebra i leđa. Kožu nareazati na kockice ili samo probušite posvuda meso s oštrim nožem, tako je najjednostavnije.
  2. Sol, papar, ružmarin usitniti prema detaljnom prikazu u video receptu pa 1/4 utrljati preko kože, a 3/4 što predstavlja veću količinu slane mješavine, utrljati s druge strane zajedno sa senfom. Zaliti s malo suncokretovog ulja
  3. Pokriti s poklopcem ili aluminijskom folijom pa odojak ostaviti pokriven u hladnjaku najmanje 4 sata ili najbolje preko noći
  4. Nakon proteka vremena marinirati krumpire. Krumpire narezati na četvrt odnosno ploške pa dodati sol ili mješavinu začina, dimljenu ili standardnu slatku mljevenu papriku, češnjak granule ili u prahu, papar a ružmarin, timijan i đumbir u prahu opcionalno ako imate
  5. Sve promiješati pa dodati malo ulja i ostaviti barem 10 minuta na sobnoj temperaturi pa istresti u posudu za pečenje
  6. Odojak izvaditi iz hladnjaka i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi, kako bi se ugrijao pa ga staviti preko krumpira da kožica gleda prema gore. Premazati s malo ulja ili masti7. Odojak se peče isprva 45 minuta na 200 C poklopljen8. Nakon proteka vremena meso izvaditi van, okrenuti krumpire na suprotnu stranu pa vratiti natrag meso, na istoj strani kako se i peklo. Znači kožica mora gledati prema gore9. Vratiti natrag u pećnicu bez poklopca oko 25 minuta10. Nakon proteka vremena meso zaliti masnoćom i sokovima pečenja a krumpire okrenuti na suprotnu stranu

    11. Zaliti sa svijetlim pivom ili vodom. VAŽNO: Ne zalijevate kožicu, već krumpire. Da bi kožica od odojka postala hrskava, sad se u pečenju mora osušiti

    12. Nastaviti peći još sat vremena na istoj temperaturi uz jedno i pažljivo okretanje krumpira. Ne zalijevati više kožicu od odojka da bude hrskava a ne mekana

L.B.

Komentari