Idealan nedjeljni ručak – Najbolji pečeni Ziti!

32

Sastojci:

¾ funte ljute talijanske kobasice

¾ funte slatke talijanske kobasice

2 žlice maslinovog ulja

1 veliki žuti luk, narezan na kockice

½ žličice sušenog origana

¼ žličice sušenog timijana

¼ žličice sušenog ružmarina

2 staklenke pripremljene marinara umaka

2 šalice vode

1 pakiranje ziti tjestenine

1 žlica maslinovo ulje

1 ½ šalice ricotta sira od punomasnog mlijeka

8 unci mozzarella sira, narezanog na male kockice

1 šalica ribanog sira Pecorino Romano

1 žličica nasjeckanog ravnog (talijanskog) peršina ili po ukusu

Korak 1
Oštrim nožem odrežite duljinu svake kobasice. Uklonite i bacite omote.

Korak 2
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi postavljenoj na jakoj vatri. Dodajte kobasice i luk. Kuhajte, povremeno miješajući i lomeći priborom, dok kobasica ne počne rumeniti, a luk postane proziran, 5 do 7 minuta. Dodajte origano, timijan i ružmarin i kuhajte još 1 minutu. Ulijte marinara umak. Ulijte 1 šalicu vode u svaku staklenku da isperete preostali umak; dodati u lonac. Promiješajte i pustite da umak zakuha.

Korak 3
Smanjite vatru na srednje nisku temperaturu i pustite da se krčka, povremeno miješajući, 1 sat. Kušajte začine i po potrebi prilagodite. Isključite vatru.

4. korak
Dok umak ključa, zakuhajte veliki lonac s obilno posoljenom vodom. Dodajte ziti i kuhajte, povremeno miješajući, 1 do 2 minute manje nego što je navedeno u uputama na pakiranju, oko 8 minuta. Dobro ocijedite i prebacite u veliku zdjelu za miješanje.

Korak 5
Pažljivo dodajte umak od mesa i miješajte dok se dobro ne sjedini. Ostavite da odstoji 5 minuta.

Korak 6
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Podmažite veliku posudu za tepsiju s malo maslinovog ulja.

Korak 7
Rupičastom žlicom prenesite polovicu smjese tjestenine i umaka u pripremljeno jelo, a zatim lopaticom izjednačite u jednoličan sloj. Na vrh stavite 1/2 sira ricotta, 1/2 sira mozzarella, a zatim 1/2 ribanog sira Pecorino Romano, pazeći da se ravnomjerno rasporedi. Prelijte ostatkom smjese tjestenine i umaka i tavu malo protresite da se umak slegne. Ponovite nanošenje sira.

Korak 8
Pecite u sredini prethodno zagrijane pećnice dok se sir ne otopi i tepsija bude vruća, 30 do 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 10 do 15 minuta prije posluživanja. Odozgo posipajte peršinom, govori chef John.

L.B.

Komentari