Idealan nedjeljni ručak: Medeni škampi s češnjakom

28

Sastojci:

veliki sirovi škampi (16-20), oguljeni i očišćeni

1 žlica mljevenog svježeg češnjaka

2 žlice meda

½ žličice svježe naribanog đumbira

1 žlica sojinog umaka, ili više po ukusu

1 žličica azijskog ribljeg umaka, ili po ukusu

2 žličice biljnog ulja

1 šalica tanko narezanog zelenog luka ili po ukusu

 

Korak 1

Provjerite jesu li škampi potpuno odmrznuti i dobro ocijeđeni. Držite ih u hladnjaku dok radite marinadu.

Korak 2
U zdjeli umutite češnjak, med, đumbir, soja umak i riblji umak.

Korak 3
Dodajte škampe i dobro promiješajte lopaticom 2 minute dok se potpuno ne oblože umakom. Pokrijte plastičnom folijom i marinirajte u hladnjaku 30 do 60 minuta; povremeno promiješajte dok se marinirate.

4. korak
Namažite veliku tavu uljem i zagrijavajte na jakoj vatri dok ne počnete vidjeti male komadiće dima. Upotrijebite kliješta da odmah prebacite škampe u vruću tavu u jednom sloju. Ostavite višak marinade sa strane.

Korak 5
Pržite škampe 2 minute, a zatim ih preokrenite. Ulijte u marinadu i kuhajte 1 minutu. Isključite toplinu i još jednom okrenite škampe; ostavite da odstoji oko 1 minutu. Marinada u tavi smanjit će se na prekrasnu glazuru samo od preostale topline u tavi. Ukrasite zelenim lukom.

L.B.

Komentari