Idealan nedjeljni ručak: Jesenja tjestenina s piletinom

32

Sastojci

  •  pola muškatne (butternut) tikve 400g
  •  luk srebrenac
  •  200g mrkve
  •  češanj češnjaka
  •  po želji malo korijenastog povrća (peršin, celer)
  •  ulje
  •  pileća prsa 250g
  •  2dl pasirane rajčice
  •  po želji malo ljutine (čili i slično)
  •  prstohvat origana
  •  sol (oko 3g)
  •  450g špageta ili neke druge tjestenine
  •  250g šampinjona
  •  po želji i ukusu: pecorino ili parmezan sir, listići svježeg bosiljka

Butternut ili muškatna tikva se prereže na pola pa izdubiti sredinu zajedno sa košticama.
Staviti je peći zajedno s korom 25 minuta na 200 C.
Za to vrijeme nasjeckati luk srebrenac, češnjak, mrkvu i korijenasto povrće.
Izvaditi pečenu buternut tikvu van iz pećnice pa ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi do upotrebe.
U lonac uliti vodu za tjesteninu i uključiti da se grije.
Podesiti srednje jaku temperaturu i u tavu dodati ekstra djevičansko maslinovo ulje.
SAVJET: Naravno možete bilo koje ulje.
Sada dodati prethodno sjeckano povrće i pirjati / dinstati 7 – 8 minuta.
Nakon proteka vremena dodati nasjeckana pileća prsa / bijelo meso i nastaviti pirjati 5 minuta.
Nakon proteka vremena dodati pasiranu ili sjeckanu rajčicu, malo čilija ili neke slične ljutine, origano, sol.
U vodu za tjesteninu koja je zakuhala dodati sol i promiješati. Odmah dodati i špagete ili neku drugu tjesteninu.
Sada pirjati jelo 5 minuta pa dodati šampinjone, a odmah i pečenu tikvu koje ste ogulili i narezali na manje kockice.
Pirjati još 2-3 minute dok se tekućina ne reducira gotovo u potpunosti.
Sada je tjestenina skuhana al dente. Prije nego je procijedite oduzmite 3 dl vode gdje se kuhala pa uliti u jelo.
Sada ocijediti tjesteninu, dodati u jelo i samo lagano umiješati minutu da špageti upiju sokove i saft.

L.B.

Komentari