Idealan nedjeljni ručak: Janjeći Scallopini s paprom i lukom Agrodolce

23

Sastojci:

Za papriku i luk Agrodolce:
4 žlice maslinovog ulja
⅔ šalice žutog luka narezanog na kockice
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
⅓ šalice čili paprike narezane na kockice
1 češanj češnjaka, mljevenog
½ žličice sušene metvice
3 žlice balsamico octa
1 prstohvat kajenske paprike
1 žličica mljevenog svježeg ružmarina
⅓ šalice nasjeckanog peršina

Za janjeće Scallopini:
1 funta janjećeg mesa bez kostiju
košer sol i svježe mljeveni papar po ukusu
½ šalice višenamjenskog brašna ili po potrebi
2 žlice maslinovog ulja

Korak 1
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja za agrodolce u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk s prstohvatom soli na vrućem ulju dok ne počne omekšavati i poprimati boju, 4 do 5 minuta. Nakapajte još maslinovog ulja ako luk izgleda suh. Dodajte čili paprike i češnjak; kuhajte dok paprike ne počnu omekšavati, 2 do 3 minute. Dodati suhu mentu i 1 žlicu balzamičnog octa; kuhajte, miješajući, točno 1 minutu. Isključite vatru. Prebacite u manju zdjelu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta.

Korak 2
U međuvremenu, izrežite janjetinu na četiri jednaka dijela od 4 unce i izbijte plastičnu foliju u medaljone debljine oko 1/8 inča. Odrežite srebrnu kožu koja se lako reže ako želite. Prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i obilno začinite sa soli i paprom. Obje strane mesa obilno pospite brašnom pomoću sita i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta prije prženja.

Korak 3
Dok janjetina odmara, u agrodolce smjesu umiješajte sol i papar po ukusu, kajenski, preostale 2 žlice balzamičnog octa, preostale 2 žlice maslinovog ulja, ružmarin i peršin. Kušajte i prilagodite, dodajući još soli, ulja i/ili octa kako vam odgovara. Čuvajte u hladnjaku ako pripremate unaprijed, ali prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi.

4. korak
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zasvjetluca, ali ne zadimi. Pecite janjeće medaljone dok ne porumene, oko 2 minute po strani. Jako su tanke pa pazite da se ne prekuhaju. Poslužite odmah preliveno agrodolcem.

Možda vas zanima: “Idealan nedjeljni ručak: “Piletina od maslaca”, puretina i umak

L.B.

Komentari