HZJZ objavio nova pravila karantene!

114
koronavirus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tri nove mjere za izolaciju i samoizolaciju. Jedna se odnosi na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Djeca do 18 godina, a koja su primarno cijepljena i preboljela Covid-19 te dobila jednu dozu cijepljenja, oslobođena su karantene tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Ipak u tom vremenu trebaju svesti na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

Nadalje, zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao napraviti brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa, javlja Index.

Izolacija je skraćena i asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni odnosno samoizolaciji ako je preboljela Covid-19 i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili je preboljela Covid-19 i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

Ako osoba razvije simptome, potrebno je testirati je brzim antigenskim testom (BAT). U slučaju pozitivnog BAT nalaza, osoba se podvrgava izolaciji u trajanju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan. U slučaju negativnog BAT nalaza, preporučuje se ponoviti BAT nakon 24-48 sati te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantene po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuirano nošenje maske sljedećih sedam dana, donosi Index.

L.B.

Komentari