HZJZ izdao upozorenje za Rijeku, no ne zbog Covida-19

211

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upozorenje temeljem podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda. Naime, ne upozoravaju javnost zbog Covida-19, već zbog hladnoće.

hladnoća upozorenje
Izvor: Screenshot HZJZ

U nedjelju će na Kvarneru biti pretežno sunčano. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od -1 do 4 °C, dnevna od 3 do 8 °C. U Gorskom kotaru djelomice sunčano, ali uz manju lokalnu mogućnost pljuskova snijega. Vjetar slab. Temperatura ujutro -7 do -2 °C, danju -1 do 4 °C.

U ponedjeljak nas također na Kvarneru očekuje djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slaba i umjerena bura. Jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, dnevna od 3 do 8 °C. U Gorskom kotaru pretežno oblačno uz mogućnost slabog snijega u prvom dijelu dana. Vjetar slab. Temperatura ujutro -9 do -4 °C, danju -7 do -2 °C.

Pretežno sunčano bit će i u utorak na Kvarneru. Puhat će slaba i umjerena bura. Jutarnja temperatura od -1 do 4 °C, dnevna od 4 do 9 °C. Pretežno oblačno te većinom suho u Gorskom kotaru. Vjetar slab. Temperatura ujutro -11 do -6 °C, danju -2 do 3 °C, javlja RiMeteo.

Iz HZJZ-a upozoravaju na umjerenu opasnost za zdravlje u ponedjeljak na području Rijeke, Knina i Splita. Upozorenje vrijedi i za utorak i srijedu. Ovdje možete pratiti naputke za zaštitu od hladnoće.

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu, navode.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pozivaju i da u takvim uvjetima pomognemo obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći, dodaju.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 i Centar za žurne službe – 112, zaključili su iz HZJZ-a.

L.B.

Komentari